Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаСъдът остави в ареста издирвания с европейска заповед кандидат за кмет на...

Съдът остави в ареста издирвания с европейска заповед кандидат за кмет на Дупница Методи Захаринов

Осъденият на 6 г. затвор в Гърция за фалшиви евробанкноти ще изтърпи наложената му мярка в затвора в Бобов дол

Захаринов поиска да бъде екстрадиран възможно най-бързо, и пледира за по-лека мярка

Кюстендилският окръжен съд остави в ареста издирвания с европейска заповед за арест кандидат за кмет Методи Захаринов. Мъжът се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евробанкноти. Решението на петчленния състав на Апелативния съд в гр. Солун, с което Захаринов е осъден на 6 години “лишаване от свобода”, е влязло в сила през 2014 г.

Съдът в Кюстендил постанови постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”, заради опасност от укриване предвид дългия период, в който Захаринов е издирван без резултат. Той ще изтърпи наложената му мярка в затвора в Бобов дол, при режим на обвиняем. Мярката пък може да се обжалва и протестира пред Софийския апелативен съд в тридневен срок, а в случай на жалба или протест, заседанието е насрочено за 19 октомври, от 10:00 часа.

На Захаринов беше назначен служебен защитник, поради невъзможност за явяването на адвоката му. В хода на съдебното заседание, пред съда той заяви, че желае да бъде екстрадиран за Гърция по възможно най-бързият начин, но поиска по-лека мярка, за да се погрижи за възрастните си родители и децата си, преди да бъде предаден на гръцките власти, съобщи БТА.

Снимка – БНР

Той посочи, че няма намерение да се укрива, ще съдейства на органите на реда и изтъкна, че след като е разбрал за решението на Централната избирателна комисия снощи, с която беше позволен арестът му, сам е поискал да се предаде в полицията.

В съдебното заседание стана ясно, че Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 година, а от постановената му присъда остава да излежи 5 години 11 месеца и 27 дни.

Според назначения служебен защитник на Захаринов, адвокат Георги Арнаудов, документацията по делото не е пълна. Той посочи, че не знае размера на валутата, за която е обвинен подзащитникът му, и при какви обстоятелства точно е станал арестът му в Гърция. “Доколкото съм запознат, става въпрос за 5-6 банкноти”, каза Арнаудов.

Пред БТА прокурорът по делото Емил Павлов посочи, че след получаване на информацията за издирването на Захаринов, всички действия са били свършени само в порядъка на 3 дни. Той посочи обаче, че не разполага с информация по делото в Гърция.

По-рано в четвъртък, от държавното обвинение съобщиха, че задържаният кандидат за кмет на Дупница Методи Захаринов е осъден на 6 години затвор в Гърция за притежание и разпространение на фалшиви евробанкноти. Присъдата му е от 2014 г. и е от Солунския апелативен съд.

„В Окръжна прокуратура – Кюстендил е образувана преписка по повод материали, предоставени от Министерството на вътрешните работи – Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“, съдържащи сведения за Европейска заповед за арест.Тя е издадена от Апелативна прокуратура в град Солун, Гърция, и касае българския гражданин М.З. (на 47 години). Лицето се издирва от гръцките власти за изтърпяване на наказание по дело за притежание и разпространение на подправени евро банкноти.

Решението на петчленния състав на Апелативния съд в гр. Солун, с което М.З. е осъден на 6 години „лишаване от свобода“, влезе в сила през 2014 г. При извършена проверка е установено, че издирваното лице – М.З., е регистриран в Общинска избирателна комисия – Дупница, като кандидат за кмет на Община Дупница в предстоящите на 29.10.2023 г. местни избори. Съгласно разпоредбата на чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс лицето се ползва с имунитет. Това обстоятелство възпрепятства провеждането на процедура по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест.

В четвъртък предизборната шатра на М. Захаринов остана празна

С решение на Централната избирателна комисия от сряда е разрешено М.З.  да бъде задържан. На основание на европейска заповед за арест и решението на ЦИК, с постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил М.З. е задържан”, гласи съобщението на държавното обвинение.

Издигнатият от Инициативен комитет в Дупница Методи Захаринов е офицер от запаса, който работи в пожарната. Подкрепа към него декларираха кандидатите за общински съветници от партия „Възраждане”. Независимият Захаринов получи подкрепа и от народния представител от „Възраждане” в област Кюстендил Димчо Димчев. Само ден преди ареста, депутатът пристигна на крака в Дупница, за да се нареди за обща снимка със своите кандидати за местния парламент и Захаринов. Действието се разви в предизборната шатра, разпъната в центъра на града.

Вероятно, това ще бъде първата и последна снимка в този състав, по време на настоящата предизборна кампания, тъй като се очаква и решение на ЦИК, с което Методи Захаринов да бъде заличен като кандидат кмет за Община Дупница.

Действията на правораздавателните органи предизвикаха десетки противоположни коментари в социалните мрежи в града.От упреци, че държавното обвинение е „проспало” предходните 10 години, за да нанесе удар точно по време на предизборната кампания, до насмешка, че именно кандидатът, който най-настойчиво прокламираше за законност и прозрачност при разходване на общинските средства, се оказа „клиент” на прокуратурата, именно за финансови закононарушения.

Близки до Захаринов споделят, че вероятно става въпрос за някаква грешка. Те съобщават, че  служителят на пожарната  често пътувал до южната ни съседка, тъй като сестра му от години живее там и са категорични, че става въпрос за недоразумение.

Едно обаче е видно от дупничани, в четвъртък предизборната шатра на кандидата за кмет на Община Дупница Методи Захаринов остана празна.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular