Tuesday, June 18, 2024
HomeРегионДупницаТежка авария остави половин Дупница без вода, кубици се изляха по улиците

Тежка авария остави половин Дупница без вода, кубици се изляха по улиците

  • Дангов обяви: „Кюстендилска вода“ вече оперира и отстранява повредите

  • Председателят на ОбС К. Костадинов не знаел дали се действа законно, бил “малко встрани”

В община Дупница вече оперира „Кюстендилска вода“ и при аварии гражданите трябва да се обръщат към това дружество. Това съобщи кметът Първан Дангов на пресконференция, свързана с водоснабдяването и канализацията и присъединяването на „В и К-Дупница“ към „Кюстендилска вода“.

От 2 януари оператор на територията на община Дупница е държавата в лицето на „Кюстендилска вода“ и на това дружество са всички отговорности – за актове, касаещи дейността, доставка на нови машини и оборудване, подписване на договори, отстраняване на аварии, посочи Дангов.

Кметът отбеляза, че „В и К –Дупница“ няма законово право да оперира на територията, на която работеше до момента.

Подчерта, че той вече няма правомощия да изисква от дружеството да отстранява аварии и благодари на общинските съветници за решението им от 22 декември за присъединяване към Асоциацията по В и К и „Кюстендилска вода“, което нарече мъдро.

Първан Дангов коментира създалата се критична ситуация заради авария на водопровод на ул. „Кокиче“ (намираща се в района на Градската градина, в центъра), при която почти половината от града часове наредостана без вода. Градоначалникът показа видео с течащата по стълбите до бившия Младежки дом към ул. „Христо Ботев“, Спортната зала и центъра питейна вода, която след замръзването си е създала опасност от инциденти с пешеходци и коли.

„Половината град днес е без вода. Причината е възникнала през нощта авария на довеждащ водопровод на ул. „Кокиче“, където е правен ремонт от предишното ръководство и аварира за пореден път“, коментира Първан Дангов. Той обясни, че по негово настояване спешно били извикани екипи на фирмата, опесъчаваща при заледяванията, общинската фирма „Благоустройствени дейности“ и нейният управител Илиан Дойчев, както и полицията.

Подчерта, че въпреки опитите си да се свърже с „В и К- Дупница“, от дружеството реагирали едва след два часа, в които са загубени кубици вода. Освен това изтъкна, че се е свързал с шефа на „Кюстендилска вода“ Марио Нешев, благодарение на чиято адекватна реакция започнало отстраняването на аварията.

„След ефективното присъединяване към „Кюстендилска вода“ цената на питейната вода в Дупница ще се увеличи на 3, 65 лв. за кубик. Това ще стане в момента, в който „Кюстендилска вода“ сключи индивидуални договори  с абонатите в Дупница. До тогава клиентите на „В и К – Дупница“ ще плащат досегашната цена от 1, 37 лв. за куб. м“, каза още кметът.

Първан Дангов припомни, че „В и К – Дупница“ е на загуба за около 3 млн. лв. Освен това съобщи, че в дружеството е установена липса на около 15 хил. лв., плащани от служителите като членски внос за синдиката към КНСБ. Сумата е събрана в периода 2022- 2023 г. и за липсата й е информирана прокуратурата.

Междувременно стана ясно, че споразумението между В и К и „Кюстендилска вода“, което трябваше да съпътства присъединяването, все още не е готово. „Имам информация от управителя на „В и К-Дупница“ Васил Милошов, че споразумението се подготвя. Не съм компетентен да отговоря дали в момента „Кюстендилска вода“ оперира законно на наша територия, тъй като малко съм встрани и нямам достатъчно информация“, коментира председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, който е принципалът на дупнишкото общинско дружество.

Припомняме, че на заседание на местния парламент от 22 декември бе решено в едномесечен срок да бъде изготвено споразумение между двата оператора за реда и условията, при които ще се осъществява предоставянето на услугите, което също трябва да бъде внесено за одобрение в ОбС.

В него трябва да бъдат включени и изчистени въпросителните около  важните клаузи, касаещи запазването на работните места и условията, свързани с подписването на нови договори с абонатите от община Дупница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular