Monday, May 13, 2024
HomeРегионПерникТрагедия! Мълния уби съпрузи в Брезнишко, оставят сирак (ОБНОВЕНА)

Трагедия! Мълния уби съпрузи в Брезнишко, оставят сирак (ОБНОВЕНА)

Двамата били поразени, докато се криели в беседка от дъжда

 

 

 

Трагичен инцидент в района на брезнишкото село Гигинци  потресе местните хора. Мъж и жена загинаха при буря в Брезнишко. Двамата били ударени от мълния, докато чакали в една от беседките на пътя между село Гигинци и Църногорския манастир да спре дъждът. Те се прибирила ислед разходка до манастира. Загиналите са съпрузи и имали къща и в Гигинци, съобщиха от община Брезник.

Жената е родом от Гигинци, но семейството живее в град Радомир. “През почивните дни се прибират на село и често излизат”, каза пред Нова тв кметицата Цана Сандова, която е била повикана на мястото на инцидента, за да ги разпознае, тъй като съпрузите не носели документи в себе си. По думите й те имат 19-годишно дете. Мъжът е на 57 г., жената е на 53 г., уточни ОДМВР.

Кметицата допълни, че съпрузите са били много позитивни и усмихнати хора, винаги поздравявали местните и те били с много добри впечатления от двойката.

В района не са се случвали други подобни инциденти, но пък бушували много летни бурии.

Преди няколко дни мълния удари и момиче на 18 години в Приморско. Младате жена беше в кома и с опасност за живота, но оцеля.

От  Планинската спасителна служба представиха статистика, според коят 24 000 души по света са убити от мълнии всяка година, а около 240 000 са ранени. Една от характеристиките им е поразяването на самотни предмети на високо място. Оттам съветват: “Не чакайте мълнията да започне да удря неща на няколкостотин метра от вас. Макар и впечатляващо красива, няма да я оцените много, ако станете мишена. Ето някои неща, които можете да направите: Избегнете откритото пространство. Ако сте на връх или било, тръгнете надолу възможно най-бързо. Изключете всички електрически устройства. Те привличат още повече електрическа активност. По възможност извадете и батериите. Намерете безопасно и сухо място. Гръмотевична буря обикновено завършва след около час – достатъчно време, за да се намокри сериозно земната повърхност. Опитайте се да намерите скален корниз, пещера или дори палатка в сухо място. Изолирайте се от земята! Поставете шалте или друг мек предмет под краката си. Така ще бъдете предпазени от протичането на електричеството по земната повърхност, ако падне мълния близо до вас. Имайте наум, че електричеството все пак може да премине през поставената от вас изолация. Независимо дали сте навън на открито или на защитено място, заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани и дръжте краката си събрани”.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular