Monday, May 13, 2024
HomeРегионРазлогУчилище в Разлог си избра евродепутат! При 98 % избирателна активност Борислав...

Училище в Разлог си избра евродепутат! При 98 % избирателна активност Борислав Джолев спечели вота

Младшите посланици на Европейския парламент в СУ „Братя Каназиреви“ в Разлог отбелязаха Международния ден на правата на човека. В Конферентната зала на училището те проведоха ролева игра “Избори за евродепутат”.

Учениците от 11. клас бяха подготвили презентация, с която запознаха останалите младши посланици с изконното право на човека да гласува и да избира своите управници. Те разказаха за видовете избори и за тяхната история. Старшите посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева пък представиха историята на различните конвенции и харти за човешките права. След това, следвайки уроците по гражданско образование, водени умело от преподавателя по философия госпожа Милена Кандева, учениците разиграха избори за евродепутати. Деветокласниците бяха изработили макет на машина за електронно гласуване и карта с чип. Осмокласниците пък подготвиха бюлетини, избирателни списъци и излъчиха членове на СИК.

Младшите посланици номинираха общо петима кандидати за евродепутати, които с плакати и брошури запознаха присъстващите със своите предизборни платформи и работни програми. Всеки един от петимата кандидати – Георги Тошков, Ива Панкова, Петя Иванова, Борислав Джолев и Данислава Крънчева, участва в своеобразен брифинг, на който изложи своите приоритетни направления за работа.

Директорът на училището – госпожа Росица Тумбева, ги провокира с допълнителни въпроси за това какво и как трябва да се промени в училищната общност.

След изслушването на кандидатите се състоя и самият таен вот. При избирателна активност от 98% младшите посланици гласуваха доверие на Борислав Джолев, а втори по резултат се нареди Петя Иванова. След края на ролевата игра всички младши посланици получиха символични награди от Директора на училището и си направиха снимки за спомен. Споделиха, че натрупаният опит за правене на избори е безценен и ще им бъде от полза в реалния живот, защото обществото се нуждае от информирани и знаещи активни млади хора.

RELATED ARTICLES

Most Popular