Friday, June 28, 2024
HomeАктуално от днесФатален полет! Парапланерист загуби живота си, влетя в метеостанция на връх Мусала

Фатален полет! Парапланерист загуби живота си, влетя в метеостанция на връх Мусала

Парапланерист загуби живота си след удар в метеорологичната станция на връх Мусала. Той загина от травмите си в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, където беше транспортиран с военен хеликоптер.

Акцията по спасяването му изправи на нокти спасители от ПСС и дежурния отряд на авиобаза Крумово.

Първи към върха в неделя тръгват спасителите от Боровец. Изпратени са 10 души. Те получили обаждане от централата в София, след позвъняване на 112. Те от своя страна се свързали със служителя в метеорологичната станция.

„Той е видял, че човекът е връхлетял в метеорологичната станция. Счупил е стъклото и почти е влязъл вътре. На място е имало лекар. Веднага са реагирали за първа помощ. Ударът е бил тежък”, обясни пред NOVA Ангел Керкелев от Спасителната служба в Боровец.

Още на път за мястото обаче е получено разрешение за намеса на хеликоптер, след искане от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”.

“Екипаж на вертолет “Кугар” от състава на 24-а авиационна база Крумово извърши спасителна операция на пострадал в Рила. В 15.15 ч. хеликоптерът излетя за района на метеорологичната база под връх Мусала, където парапланерист е претърпял инцидент. Екипажът успешно транспортира пострадалия до УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, където в 16.25 ч. пациентът е бил поет от специализиран медицински екип. Спасителната операция беше проведена след искане от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Според спасителите мъжът е бил един от най-добрите парапланеристи в България и е печелил няколко състезания. Най-вероятно е излетял заедно с група парапланеристи от Маркуджик. Предполага се, че въздушните течения са променили условията високо във въздуха и са станали причина за фаталния удар.

Въпреки светкавичната реакция на всички институции в държавата и положените усилия от страна на спасители и доброволци, младият мъж издъхна от травмите си в УМБАЛ “Свети Георги.”

Това е поредната спасителна акция от тази година. На 2 януари 28-годишен турист пострада в района на връх Калин и се наложи планински спасители да го свалят на ръце до до базата на Рилски езера. Тогава акцията продължи близо 9 часа заради изключително трудния за преодоляване терен. Часове преди настъпването на Нова година спасителите от отряда в Дупница помогнаха на пострадал турист над Рилския манастир. В празничните дни се проведе и тежка спасителна акция в района на Отовишки връх. Спускащ се по северния склон на връх Кабул турист падна и получи тежки фрактури на двата си крака.

За последните две седмици на миналата година са проведени 14 спасителни акции за оказване на помощ на 16 пострадали. В акциите участваха повече от 100 планински спасители, а сред основните причини за инцидентите са подценяването на условията в планината, надценяването на собствените възможности, липсата на планинарска култура и неподходяща екипировка, посочват от Планинската спасителна служба.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular