Заради липса на сняг: Туристи анулират резервации в Банско и Боровец  

Банско днес

Курортите  с обединени усилилия за запазване на клиентите

 

Липсата на сняг през декември и януари доведе до загуби в туристическия бранш. В  курортите Банско и Боровец  се анулират почивки и единични резервации. “Не можем да отречем, че има канселации, но все пак това е част от риска, който се носи от самия клиент при ранна резервация. Бизнесът обаче е гъвкав и трябва да се справя с доста проблеми, като предложихме подход при решението на този. За да не губят клиентите ни им предложихме пренасочване на резервациите към месеците, които са по-свободни. Скорошното очакване за сняг до голяма степен успокои туристите, хотелиерите и концесионера на пистите. След десетина дни ни предстои Световно първенство и се надяваме дотогава всичко да бъде на ниво и да се представим подобаващо пред цялата международна общност”, заяви председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Бистрин подчерта, че липсата на сняг заради високите температури създава трудности за туристическия бранш в цяла Европа. Той обаче изтъкна, че подходът към клиентите в България е различен. “Аз смятам, че при нас действаме много по-коректно отколкото в западните ски курорти. Кореспонденцията ни с гости и туроператорски фирми показва, че на туристите в Западна Европа не се връщат пари и не се предлага пренасочване на резервациите, както правим при нас. Западният хотелиер казва: “Ние ви предлагаме хотел и легло, не поемаме ангажимент за сняг. Ако желаете заповядайте и ползвайте всички условия, с които разполагаме.” Но това са курорти, които могат да си позволят да действат императивно и от позицията на силните. Ние сме поставени в по-гъвкава позиция, но смятам, че нашето предложение донесе по-голямо удовлетворение на туристите и бъдещите ни гости. В повечето случаи хората предпочетоха да ползват тези дни през март и пролетната ваканция”, обобщи Бистрин.

Председателят на Съюза на туристическия бизнес заяви, че от бранша поддържат непрекъсната връзка с колегите си от Боровец. “Уеднаквихме предложенията си към клиентите с колегите  си от Боровец. Те също вече предлагат пренасочване на резервациите за свободни месеци. Ние сме в един бизнес и е редно да търсим общи решения  и подход към клиентите”, коментира още Малин Бистрин.