Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионХотелиери в Сапарева баня искат да ползват минерална вода за още 6...

Хотелиери в Сапарева баня искат да ползват минерална вода за още 6 и 11 г.

ОбС спира захранването с минерална вода на хотел на фирма от Кърджали

 

6 – има хотелиери в Сапарева баня искат да продължат да ползват минерална вода, става ясно от докладни записки до Общинския съвет в курорта. Местните фирми „Свети Стефан“ ЕООД (с управител Костадин Наумов), „Кедър -7“  ООД, управлявана от Анна и Радослав Янкови,   „Валявица – ВВМ“ ЕООД на Валентин Мандев„ КИКО спорт“ ЕООД на Рангел Ковачки,  ЕТ „Диана Маргина  – ДАРИБЕЛ“  и  дупнишката  „Ка парк“ ООД, управлявана от Кирил и Емилия Атанасови са подали в общината заявления за продължаване на срока на действие на  разрешителните за водовземане. И шестимата собственици на туристически бази с басейни притежават разрешителни, чийто срок изтича.

Фирма „Свети Стефан“ и ЕТ „Диана Маргина    – ДАРИБЕЛ“ имат разрешителни от 2019 г. Предложението е за увеличение с 6 г. „Кедър -7“, „Ка парк“ и „КИКО спорт“ черпят минерална вода с разрешителни  от 2019 г.,     а „Валявица – ВВМ“ – от 2021 г., а се предлага да могат да ползват ресурса още 11 г. За всички, подали заявления, срокът не може да бъде по-дълъг  от 31.12.2035 г., посочва се в документите. Срокът може да бъде увеличен със съгласието на общинските съветници, които ще вземат решения по докладните на заседание на 31 август.

В четвъртък местният парламент ще се произнесе и по докладна, касаеща прекратяване на разрешително за вземане на минерална вода. Причината е, че за извършваното водовземане  няма издадено по надлежния ред разрешително за водовземанестава ясно от докладната. Предложението е свързано с постъпило в общинската администрация  писмо от  Басейнова дирекция Западнобеломорски  район (БДЗБР) – Благоевград, относно изпълнение на условията на разрешително за водовземане от минерална вода от 2013 г., което през 2021 г. е било изменено. Титуляр по разрешителното е кърджалийската фирма „Видински-79“ООД, като са предоставени права за захранване на хотелски комплекс в Сапарева баня. При проверка на БДЗБР във връзка с пломбиране на измервателно устройство, отчитащо  ползваните водни обеми минерална вода, е констатирано, че обектът се стопанисва от друга фирма от Кърджали – правоприемникът „Ню Билд Констракшън“ ЕООД. В писмото на БДЗБР са описани представените от двете фирми документи – нотариално заверен  договор за наем и ползване на минерална вода от 01.04.2021 г., сключен между „Видински 79“ и „Ню Билд Констракшън“, и договор от 01.04.2021 г. за учредяване  вещно право на  ползване между Генка Левакова и „Ню Билд Констракшън“  с управител Трифон Видински. Установено е обаче, че  не е подадено заявление по реда и в законовите срокове постановени в Закона за водите за ползване на права по  издаденото разрешително от правоприемника.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular