Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаЧасове преди връщането на малките ученици в клас! В Дупница липсват тестове...

Часове преди връщането на малките ученици в клас! В Дупница липсват тестове и указания от Министерството на образованието

  • Началните класове в училище „Св. Климент Охридски” –Дупница се връщат в клас, вероятно

  • В ОУ „Христаки Павлович” продължават онлайн

Броени часове преди обявеното връщане на малките ученици в клас директори и преподаватели от Дупница все още не са получили тестове и указание за организиране на дейността.
„Все още не сме получили нито тестове, нито точни указания за прилагането им. Чакаме това да се случи, както и яснота по всички въпроси, които касаят както ръководителите на учебните заведения, педагогическия персонал, който ще участва в прилагането им, така и родителите. До момента в 3 от общо 9 паралелки на ученици от 1-ви до 4-ти клас родителите са дали съгласие”. Това съобщи в понеделник на обяд директорът на училище „Неофит Рилски” Бистра Стойкова. Тя коментира, че очакват заповед от Министерството на образованието, както и допълнителни указания. ”На този етап все още нямаме тестове и никой не се е свързал с нас за доставка. Училището не разполага със служебен автомобил и ако трябва да се взимат отнякъде, ще бъдем затруднени. На този етап нямаме яснота. Въобще организирането на този процес не е лесно, но ние сме длъжни да се съобразим със заповедта и ще го направим. Част от родителите са разколебани и не могат да вземат окончателно решение. До довечера може резултатите от вътрешните анкети да са различни, но за момента готовност имат само в три паралелки”, разказа Бистра Стойкова. Тя коментира още, че далеч по-удачен като организация е бил периодът след изборите, тъй като сега нещата ще се случат за двата дни – четвъртък и петък, а в понеделник децата отново ще учат онлайн, тъй като сградата на училището трябва да бъде изцяло дезинфекцирана след провеждането на изборния вот. Това ще се повтори, ако има и втори тур на президентските избори, което още повече усложнява учебния процес и преминаване от присъствено в неприсъствено обучение.
Учениците от началните класове на дупнишкото училище „Св. Климент Охридски” вероятно ще се върнат в клас. Това казаха от ръководството на учебното заведение в отговор на въпроси на в. „Вяра” и на базата на резултатите от проучването до момента. „Все още не сме обобщили резултатите от декларациите на родителите относно тестването. Те ще са готови до утре до обяд, когато трябва да ги изпратим в инспектората. В декларациите, които сме прегледали, виждаме, че над 50% от родителите са дали съгласие за тестване на децата. Очертава се, че ще преминем към присъствено обучение, при спазване на указанията на министерството. Ще се сформира екип от педагогически и непедагогически специалисти, които сутрин ще извършват манипулациите”, обясни директорът на учебното заведение Юлия Борисова. В училище „Св. Климент Охридски” има 4 паралелки начален етап – първи, втори, трети и четвърти клас, с 18-24 ученици. Там засега нямат яснота откога най-малките ученици ще се върнат за присъствено обучение. „Чакаме заповедта за преминаване към присъствено обучение до края на деня”, каза директорката.
Учениците от първи до четвърти клас в училище „Христаки Павлович” в Дупница ще продължат да учат дистанционно. „Между 10 и 15% са родителите, които са съгласни децата им да се тестват в училище и ние продължаваме да учим онлайн”, посочи директорката Антоанета Николова. Учениците в начален етап в училище „Христаки Павлович” са 70, предимно от ромски произход.
Припомняме, че в почивните дни Министерството на образованието и науката обеща да разпредели 180 хиляди щадящи теста за учениците от първи до четвърти клас в цялата страна. До понеделник трябваше да е ясно колко родители са заявили съгласие децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата. Освен това в понеделник се очакваше министърът на образованието да издаде заповед с подробно разписан механизъм за тестването на децата.
Малките ученици ще бъдат тествани за коронавирус в училищата и трябва да са закусили 30 минути преди процедурата. Тестовете, които ще се правят в училище, са само за вход, няма да влизат в регистрите и няма да се носят в лаборатория, става ясно от цитирани на фейсбук страницата на МОН изказвания на образователния министър. Резултатите от тях ще излизат за около 15-20 минути. Децата, които пътуват с училищен автобус, трябва да са с маски, а след като пристигнат в клас, ще се тестват заедно с останалите. При положителен резултат при тестването на учениците в училище ще се преминава през стандартната процедура. Родителите ще бъдат уведомявани и ще се прави втори тест в лаборатория. Ако положителният тест се потвърди, трябва да се пристъпи към карантиниране на паралелката. Ако вторият тест е отрицателен, детето се връща обратно в клас и учебният процес продължава.
Министър Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко се прави в името на здравето на техните деца.
Присъственото обучение за учениците от първи до четвърти клас ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, останалите вкъщи ще бъдат обучавани от разстояние синхронно или асинхронно, в зависимост от възможностите на училището.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular