Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионДупницаЧиталище „Ген. Георги Тодоров”  подарява на дупничани картички с историята на Самарското...

Читалище „Ген. Георги Тодоров”  подарява на дупничани картички с историята на Самарското знаме

Юлияна КОЛЧАКОВА

Картички  с информация за Самарското знаме ще раздадат от читалище  „Генерал Георги Тодоров-2011” на дупничани на 3 март. Навръх националния празник, по време на честването на площад „Свобода” ще бъдат подарени около 100 картички с историята на свещената реликва.

„Стремим се да поддържаме огънчето на читалището, независимо от това, че е много трудно за всички културни институции. Тази година дейността ни е свързана преди всичко със 110-годишнината от Балканската война. Подготвяме теоретична конференция за участието на Седма рилска девизия, в която ще се включат ученици от нашия град и от Самоков, Ихтиман, Радомир, Костенец, Перник, Кюстендил и Сандански”, каза секретарят на читалището Валя Караганова. Тя подчерта, че военното читалище работи основно с училищата, акцентирайки на историята на Дупница. Заради затварянето и онлайн обучението на учениците от читалището разчитат главно на социалните мрежи. Подготвят материали, разказват за миналото на града на страницата си във фейсбук.

Както във всички читалища, обогатяват библиотечния си фонд. „Получаваме книги като дарения, каквито и в момента описваме. И вчера ни донесоха книги. Най-големият ни дарител е Венера Пашова от София, която е дъщеря на дупнишка учителка. Вече имаме проблем с недостига на място в библиотеката”, допълни Караганова.

Читалището участва и в инициатива на Ротаракт клуб за раздаване на храна на малко останалите живи инвалиди и пострадали от войните, които членуват в Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Дупница.

„Мръзнем”, каза Валя Караганова за финансовите проблеми и справянето с нарастващите разходи на читалището.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular