Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятВ Беларус започнаха преговорите между Русия и Украйна

В Беларус започнаха преговорите между Русия и Украйна

На петия ден от началото на военните действия в Беларус започнаха преговорите между делегациите на Русия и Украйна. Официалните представители от президентството на Украйна обявиха, че настояват за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили от тяхната територия. От своя страна руската делегация коментира, че тяхната цел и желание е да бъде постигнато споразумение, което да “удовлетворява” и двете страни в конфликта. В началото на срещата министърът на външните работи на Беларус Владимир Макей, който пристигна малко преди това, заяви пред руските и украинските преговарящи, че двете делегации може да се чувстват в безопасност и че всичките им искания ще бъдат изпълнени. Малко по-рано бе съобщено, че украинската делегация пристигна в района на украинско-белоруската граница, за да участва в разговори с представители на Руската федерация. Това съобщи в туитър Министерството на отбраната на Украйна. Преговорите целят постигането на незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските сили, се казва в изявление на украинското президентство. В състава на делегацията са включени министърът на отбраната Олексий Резников и президентският съветник Михайло Подоляк, се уточнява в изявлението.

Преговорите на руската делегация с представители на Украйна в Гомелска област на Беларус започнаха малко преди 13 часа българско време.
“Доколкото всеки час от продължението на конфликта означава загинали украински граждани, украински войници, ние безусловно сме заинтересовани да постигнем някакви договорености възможно най-бързо. Тези договорености безусловно трябва да бъдат в интерес и на двете страни”, заяви преди началото на преговорите помощникът на руския президент и бивш министър на културата Владимир Медински. Той е част от преговарящата делегация.
По-рано в понеделник Беларус съобщи, че е подготвила място за провеждане на преговори между украинската и руската делегация, докато действията на Москва в западната й съседка продължават вече пети ден.
Украйна се съгласи да изпрати дипломати на място близо до украинско-белоруската граница въпреки съобщенията, че президентът на страната Александър Лукашенко е готов да изпрати войски, които да се присъединят към инвазията.
“Мястото за провеждане на преговорите между Русия и Украйна в Беларус е подготвено, очаква се пристигането на делегациите”, съобщи беларуското външно министерство в социалните мрежи, като публикува снимка на дълга маса с руски и украински знамена.
Украйна обеща да не отстъпва на срещата, а президентът й Володимир Зеленски заяви, че не очаква разговорите да доведат до някакви резултати. “Както винаги, не вярвам в резултата от тази среща, но нека опитат”, каза той./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular