Wednesday, June 26, 2024
HomeРегионБлагоевград10 земетресения само за ден в Симитли

10 земетресения само за ден в Симитли

 

Сеизмологична станция-Крупник: Трусовете са слаби, няма щети

Общо десет земетресения бяха регистрирани в района на Симитли в понеделник. Първият трус е с магнитуд 2.8 по Рихтер, показват данните на Сеизмологичен център към БАН, цитирани от Нова телевизия. Дълбочината, на която е измерен, е 14 км. Земетресението е регистрирано малко след 5:00 ч. сутринта.

Вторият трус е с магнитуд 4.3 по Рихтер и е регистриран в 8:26 ч. на дълбочина 5 км. Това е и най-мощното земетресение в района от сутринта.

Третото засечено е в 9:17 ч. на дълбочина 9 км със сила 3.3 по скалата на Рихтер. В 9:42 ч. следва четвърти трус от 3.2 на 12 км.

Петото земетресение е било 3.9 по Рихтер. Епицентърът му е най-близо до Симитли, затова е усетено в града и околностите. Регистриран е и шести трус със сила 2.3 в 10:43 ч.

След това са засечени три поредни земетресения с магнитуд 2.7 – в 11:35, 11:38 и 13:30 ч. В 14:17 ч. пък е регистриран и нов трус със сила 2.8 по Рихтер.

Няма данни за нанесени материални материални щети от земетресенията в района на Симитли. Това съобщиха от Сеизмологична странция – Крупник, цитирани от Focus.

По думите на дежурният служител в станцията трусовете са сравнително леки. Има сигнали, че са били усетени от жители на Благоевград и Симитли.

Няма пострадали хора, както и нанесени материални щети.
Жители на Симитли споделят, че явно земетресението е било прекалено слабо, защото не се е усетило дори и по високите етажи.

Районът на Симитли е един от най-силно земетръсните в България. Преди години там е регистрирано и най-опустошителното земетресение – Крупнишкото.

RELATED ARTICLES

Most Popular