11 дупнишки семейства искат помощ за “ин витро”, общината отпуска 15 000 лева

Методи Чимев

11 са подадените заявления от семейства и двойки с репродуктивни проблеми за финансиране от oбщина Дупница, съобщиха от пресцентъра на кметството. Срокът за подаване на документите изтече и в следващите дни комисията към Общински съвет (ОбС)-Дупница ще започне работа за проверката им. Съгласно решението на местния парламент всяка двойка получава по 1500 лева за “ин витро” процедурите. Общата сума, заложена в бюджета за тази година, е 15 000 лева. “Ще изчакаме резултатите от комисията. Ако всички 11 двойки отговарят на условията, ще внеса искане в ОбС-Дупница за увеличаване на сумата, за да се подпомогнат всички. Това не е перо, от което трябва да се правят икономии”, категоричен бе кметът на община Дупница Методи Чимев.

Проверката на документите се извършва при строга конфиденциалност на кандидатите. Утвърдените за финансиране се гласуват от ОбС по предложение на избраната специална комисия с председател д-р Кирил Кирилов, но отново имената се пазят в тайна.
Това е 5-а кампания на община Дупница за подпомагане на такива двойки. Над 50 са финансираните досега, а около 30 са бебетата, които са се родили след “ин витро” с помощ от бюджета.