12-годишната Ния Маркова от Дупница спечели Световен конкурс за детска рисунка на тема „Кутия за шоколад”

Ния Маркова

 

Малката художничка, която се класира на първо място, и учителката й в Арт ателие „Дон Кези” отличени със сертификати

 

Ния Маркова от Дупница оглави класацията на международен конкурс за детска рисунка. 12-годишната възпитаничка на Арт ателие „Дон Кези” зае първо място на Световния конкурс за детска рисунка – Look and Learn Children’s Art Competitions, London, United Kingdom на тема „Кутия за шоколад”. Талантливата художничка победи конкуренцията в своята възрастова група 12-18 г.

Рисунката на Ния, спечелила първото място.

„Това не е единствената награда за Ния и децата от Арт ателие „Дон Кези” от този конкурс. През 2016 г. Ния и Йоанна Бицова спечелиха второ и трето място в Look and Learn, когато темата на конкурса бе ”Дух”. Ния Маркова е при мен вече от пет години, през това време е номинирана 3 пъти във Фондацията на Бербатов за постиженията й в изобразителното изкуство и има редица призови места в национални, международни и световни конкурси. Участвала е в много детски изложби, биеналета и фестивали на изобразителното изкуство. Смятам, че тя е безспорен талант, изключително талантлива… носи онзи “замах” в себе си, който я отличава от другите. За мен това постижение е голям успех, защото Look an Learn e най-голeмият онлайн детски творчески конкурс в света! Участваме с децата в конкурсите на организаторите от Look and Learn от няколко години и се радвам, че успяхме да спечелим вече няколко отличия! Много е силно участието на децата от всички страни, журито много прецизно и престижът на организаторите и конкурса е голям, затова съм много горда! Очаквам да ни изпратят сертификатите за постиженията”, изключително доволна е ръководителката на школата Елена Марулевска. Тя също е отличена със сертификат. В ателието очакват да получат оригиналите на сертификатите по пощата, както и наградите.

„Look and Learn – картинна библиотека, е базирана в Лондон

специализирана в образователни изображения и член на BAPLA (Британската асоциация на картината Библиотеки и агенции). От 2006 г. организират месечни онлайн детски художествени конкурси с изричната цел за създаване най-добрата галерия в света на детското творчество. Всички картини се появяват в тяхната онлайн галерия и децата и техните учители или родители  получават свои лични онлайн галерии. Децата, влизайки в състезанията, получават персонални сертификати за участие под формата на печат на PDF файлове, а девет победители всеки месец получават сложни печатни сертификати, носещи Look and Learn печат на компанията, както и парични награди, вариращи от £ 20 до 35 £. Влизането на конкурсите и галерията е безплатно. Към днешна дата са раздадени над £ 15,000 в награди на деца в повече от 30 страни. Всеки месец има различна тема, по която децата да работят и да се включат. Участниците са от цял свят, както се разбира от по-горе, всеки е регистриран и има своя галерия в сайта.

По темата за м. февруари „Кутия за шоколад” са рисували 11 000 деца в трите възрастови групи, за тази тема са били 11 000. Наградени са 9, по трима във всяка възрастова група.