14 души са загинали при ПТП от началото на годината в Пернишко

Четиринадесет души са загинали при пътнотранспортни произшествия (ПТП) в Пернишка област от началото на годината досега, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ при Областната дирекция на МВР комисар Йордан Дундаков. Те са с петима повече спрямо същия период на миналата година. Ранените също са се увеличили с четирима и наброяват 64 човека.
Една от най-често срещаните причини за възникване на ПТП е сблъсъкът между две моторни превозни средства (МПС). Най-честите предпоставки са несъобразена скорост, неправилни маневри и отнемане на предимство. На второ място следват инцидентите с преобръщане на автомобили извън пътното платно. В такъв вид произшествия, шест на брой за региона, до момента са загинали трима, а петима са били ранени.

Петнадесет са случаите на блъскане на пешеходец, които завършват с двама загинали и тринадесет ранени. Половината от произшествията с пешеходци в Пернишко са през летния период, когато видимостта е добра. Те стават поради невнимание, както на шофьорите, така и на преминаващите, които избират най-късия път за пресичане между паркирани автомобили. В такъв тип инциденти до началото на годината са пострадали три деца – две от тях пешеходци и едно пътник.
Общо 526 ПТП са възникнали на територията на Пернишки регион от началото на годината досега. От тях 62 са били тежки, или с шест повече спрямо същия период на миналата година.

Участъците с концентрация на ПТП се намират на автомагистрала „Струма“ и пътен възел „Даскалово“ и са шест на брой, каза Дундаков пред БТА.