1500 лв. глоба за нерегистриран магазин на търговка от ромската Гиздова махала в Дупница

Маргарита Алексиева
  • Д. Методиева се оправдава, че има две деца, положението й е много тежко и не е единствената с незаконен обект в квартала

 

Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил глобява собственичка на нерегистриран търговски обект в ромската Гиздова махала в Дупница, в който са били продавани хранителни стоки. Районният съд в Дупница потвърди наказателното постановление на шефа на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил от 6 юли миналата година, с което на собственика Д. С. Методиева е наложена глоба от 1500 лв.

По сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните на 22 юни миналата година служители от ведомството извършили проверка на обекта на ул. „Отец Полихроний“ №52, представляващ обособено помещение към къща. Проверяващите установили, че в обекта се съхраняват и предлагат за продажба храни от животински и неживотински произход. Магазинът разполагал с  пилешки микс, кисело мляко, стерилизиран зелен грах, домашна юфка, захар, салам, различни видове наденица, кренвирши, кайма. По стоките имало етикети с цени, грамаж, стикери и т.н. Служителите констатирали, че обектът не е регистриран по надлежния ред, и съставили констативен протокол. Съставен бил и Акт за установено административно нарушение (АУАН), който е връчен на нарушителката. На 27 юни директорът на ОДБХ издал заповед за спиране дейността на обекта. В законоустановения срок постъпили възражения срещу акта. Методиева написала във възражението, че храните са за собствена консумация, има две деца и положението й е много тежко, че не е единствената с незаконен магазин в кв. „Гиздова махала”. Заявила също, че спира да работи с магазина. Чрез адвокат, собственичката на обекта атакувала наказателното постановление, с доводи, че е неправилно и незаконосъобразно и молба за неговата отмяна. От приложените по делото писмени доказателства съдът установява, че търговката няма декларирана движима и недвижима собственост на територията на община Дупница. От Агенцията по вписванията са уведомили, че Методиева няма открита партида за периода от 1998 г. до момента. По делото безспорно е установено, че проверяваният обект не е бил надлежно регистриран по Закона за храните, за което се предвижда глоба от 1500 до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 до 4500 лв.

Съдия Маргарита Алексиева потвърждава като законосъобразно наказателното постановление, което подлежи на обжалване пред Административен съд – Кюстендил.