Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБанско18 деца със симптоми на натравяне са в болница след лагер в...

18 деца със симптоми на натравяне са в болница след лагер в Банско

От Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните извършват проверка

18 деца на възраст между 13 и 17 години са приети с влошено здравословно състояние в болницата в Разлог. Те са със симптоми наподобяващи хранително натравяне.
Децата са били на лагер в хотел в Банско. Във въпросния хотел на лагер са били още около 100 деца от градовете София, Свищов и Сливен.
От тях с оплаквания в болницата са постъпили 23 деца, 18 от които са хоспитализирани.

„Децата са докарани малко след 9 часа с автобус от Банско, където са били настанени в хотел, като са били придружавани от спешен екип“, посочи управителят на лечебното заведение д-р Радка Божикова.
„Децата са настанени в Многопрофилната болница за активно лечение в Разлог с температура, повръщане и диария. Пациентите са настанени в Детско отделение, те са стабилизирани и са в добро общо състояние“, увери директорът на лечебното заведение. Тя допълни, че са изпратени инспектори на Регионалната здравна инспекция в Благоевград, които да вземат проби и да се установи, дали състоянието на децата е свързано с хранително натравяне и каква е причината за състоянието им. Резултатите от инспекцията се очаква да излязат през следващите дни.

Последният случай с голям брой ученици, които постъпиха в болница след престой в Банско е от лятото на 2021 година.
Тогава 13 деца, които бяха на зелено училище в курорта, бяха приети с повръщане, гадене и болки в корема. Причина за влошеното им здравословно състояние се оказа вирус. През 2012 год., 38 деца постъпиха отново в болницата в Разлог след като бяха яли некачествено пилешко месо. Заедно с тях бяха хоспитализирани и 3 учителки от столично учебно заведение. Учениците постъпиха със симптоми на хранително отравяне.
Случаят беше прецедент, тъй като за да бъдат приети децата се наложи освобождаването на цялото хирургично отделение.

RELATED ARTICLES

Most Popular