2 пожара в ТЕЦ-а оставиха 20 000 души без парно в Перник, жители на кв. «Мошино»: Отровихме се от дим и смрад

3 пожарни гасиха подземни кабели, отоплението ще бъде възстановено едва когато бъдат изтеглени нови кабели към централата, каза шефът на пожарната Емил Марков

Около 20 000 абоната на “Топлофикация” в Перник стоят от часове на студено, след като в ТЕЦ “Република” са избухнали два пожара. Първият е възникнал сутринта при подмяна на високоволтов кабел в котелен цех, съобщи изпълнителният директор на “Топлофикация” Любомир Спасов.

При превключване на изводи извън територията на централата са се запалили кабели. При пожара е изключила защитата на основните съоръжения, което е наложило и спиране на работата на централата. Няма пострадали хора.

Няколко часа по-късно в топлоцентралата е възникнал повторен пожар, съобщи комисар Емил Марков – директор на Областна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. При пускане на електрическо напрежение към централата били объркани фазите, което довело до изгаряне на трансформатор и високоволтов кабел. Три пожарни работиха в района, до обед огнеборците все още продължаваха да гасят подземни кабели, уточни Марков.

Парното на перничани е спряно. То ще бъде възстановено, след като бъдат изтеглени нови кабели към централата, каза още Емил Марков.

Заради повторно разразилия се пожар в ТЕЦ-а и ръмящия дъжд над целия град се разнася пушекът от пожара, но най-тежка е ситуацията в квартал „Мошино”, където миризмата и димът били трудно поносими и едва се дишало, разказват жители на квартала. Цeнтpaлaтa не работи. Топлоподаването ще бъде възстановено едва когато бъде подменен изгорелият кабел. Какво означава това във времето, никой не се наема да прогнозира. Така над 20 000 абоната на ТЕЦ „Република” остават на студено. А като се знае, че един абонат – това е едно семейство или една фирма, едно училище, една детска градина, ясно е за какво бедствие става дума. Което за съжаление не е първото тази зима. От началото на отоплителния сезон няма месец без сериозна авария в централата и студени домове в областния град, в който парното е преобладаващо отопление и за частни, и за обществени абонати.