200 души от поклонническия път „Рилският Чудотворец“ опъват палатки в самоковското село Ярлово, попадията Мария ги гощава с боб

Ще ги посрещнем в двора на черквата „Света Неделя“, такъв храм няма никъде в село от Самоковско, сподели кметът Васил Миленков

Самоковското село Ярлово е в трескава подготовка за посрещането на 200 души от поклонническия път „Рилският чудотворец“. Дворът на черквата бе готов за гостите. „Много си тачим черквата, всички се грижим за нея. Мария и Лидия ще направят вкусен боб за поклонниците и ще ги настаним в двора на черквата „Света Неделя“, в читалището, а и в къщите ни“ – сподели с вълнение кметът на Ярлово Васил Миленков. Поклонническият път минава през Ярлово ежегодно. Участниците в него спят в палатки и на походни легла в Ярлово, след което продължават към Рилския манастир. Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“, ще поведе вярващите за осми пореден път по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където се съхраняват мощите на най-почитания български светец – св. Йоан Рилски.

Шестдневният поклоннически маршрут е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светец – събитие, случило се преди повече от 500 години.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ започна на 1 август, в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с божествена св. литургия.

Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини – Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км, като нощуват на палаткови лагери в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклани на мощите на св. Йоан Рилски, а на следващия ден ще вземе участие в литургията по случай Преображение Господне – един от най-големите християнски празници през лятото.

В поклоннически път „Рилският Чудотворец“ могат да вземат участие хора от всички възрасти.