Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниСвят32 страни, сред които и България, съдят Русия за геноцид

32 страни, сред които и България, съдят Русия за геноцид

Единствено Унгария от ЕС отказа да се включи към заведеното дело

България е една от 26-те държави-членки на ЕС, които са се присъединили към заведеното от Украйна дело в Международния съд на ООН срещу Русия за геноцид, съобщи “Дойче веле”. В иска се настоява да се признае руската държава за виновна, че е нарушила Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Всъщност единствената държава от ЕС, която не се е включила в делото, е Унгария. Но пък има няколко други страни извън Европейския съюз, които също са подкрепили делото – Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Общо 32 държави са се присъединили към Украйна по това дело, което е и най-големият брой по подобно дело. В списъка не присъстват САЩ, тъй като те не признават международния съд.

Украйна подаде иск в Международния съд на ООН няколко дни, след като на 24 февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна. В него се казва, че Русия нарушава Конвенцията от 1948 г. с лъжливото твърдение, че Украйна извършва геноцид в Луганска и Донецка област като предлог за нахлуването. Киева настоява да бъде потърсена отговорност на Москва “за манипулация с понятието геноцид” и да бъде призована да прекрати военните действия.

Русия отказа да участва в съдебното дело и да спре военните действия, тъй като “съдът няма юрисдикция да спре военната операция”.

Изслушването по първото дело от страна на Украйна срещу Русия започна на 6 юни и би трябвало да приключи идната сряда (14 юни). Решението на съда се очаква до края на годината или в началото на 2024 г./СЕГА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular