Борисов събра висшия консултативен борд, представи проекта на програма на Българското председателство

 

Бойко Борисов и бордът за председателство на ЕС

 

Премиерът Борисов представи проекта на програма на Българското председателство на Съвета на ЕС и приоритети в нея пред Висшия политически консултативен борд.

На първата среща на Борда са присъствали петима от шестимата му членове – Росен Плевнелиев – президент на България (2012-2017 г. ), Симеон Сакскобургготски – министър-председател на България (2001-2005 г. ), Ханс-Герт Пьотеринг – председател на Европейския парламент (2007-2009 г.), Ервин Прьол – министър-председател на провинция Долна Австрия (1992-2017 г.) и посланик Жан-Давид Левит.

Поради ангажименти, в България не е успял да пристигне Херман ван Ромпой – председател на Европейския съвет (2010-2014 г. ).

Премиерът Борисов е благодарил на членовете на Борда за ангажирането им с Българското председателство. По думите му, авторитетът им на политици, получили международно признание, ще бъде от ключово значение за България в стремежа за укрепване на европейските ценности и на единството и солидарността в Съюза.

“Няма по-добро място от ЕС – нито на изток, нито на запад, и ние ще работим за неговия успех”, категоричен е бил министър-председателят.

Страната ни пристъпва изключително отговорно към своето първо председателство, още повече, че то съвпада с процеса на взимане на решения по въпроси от критично значение за бъдещето на Обединена Европа, е посочил премиерът Борисов.

Той е изтъкнал, че България ще търси баланс и ще насърчава постигането на широк консенсус по приоритетните за Съюза теми, ще работи за повишаване на конкурентоспособността и стабилността чрез кохезия и създаване на условия за единство и солидарност.

“Нашата амбиция е да успеем да постигнем приоритетите, определени в Програмата на Комисията за един по-обединен, по-силен и демократичен съюз”, е подчертал Бойко Борисов.

Убеден съм, че страната ви е много добър пример за спазване на европейските ценности и ще покаже това по време на Председателството, е заявил френският посланик Жан-Давид Левит. Според него е изключителен шанс България да има министър-председател като Бойко Борисов в толкова ключов момент.

“Той е вторият най-дългогодишен лидер в ЕС след Меркел, той е припознат, уважаван и обединява лидерите на ЕС”, е казал Левит и е оценил високо капацитета на България във връзка с отношенията на Съюза със Западните Балкани, Турция и Русия.

Готовността си да подкрепят усилията на Българското председателство за реализиране на приоритетите на Европа и да станат негови посланици, са изразили и останалите членове на Борда.

В срещата, състояла се в резиденция “Лозенец” в София, са участвали вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и началникът на кабинета на министър-председателя Румяна Бъчварова.