Военен експерт: Истинската цел на Турция да купи руски С-400 е да отслаби зависимостта си от НАТО

 

Закупуването от Турция на руски зенитно-ракетни комплекси С-400 „Триумф” не означава противопоставяне на Турция срещу НАТО или напускането й от Алианса, но Анкара се стреми да отслаби зависимостта си от този военен блок. Това заяви турският военен експерт Туран Огуз. Говорейки на заседание на парламентарната група на управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието в Анкара, президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви подписването с Русия на документите за доставка на С-400.

„Ако в бъдеще Турция реши да напусне НАТО, най-малкото това няма да е невъзможно в техническо отношение. Това цели и Анкара”, каза Огуз в интервю за Anadolu, коментирайки покупката. Той отбеляза, че предимствата на комплексите С-400 са повече, отколкото недостатъците, а тяхната покупка е необходима мярка, насочена към покриването на нуждите на страната в обозрима перспектива. Огуз също коментира и изявленията на властите на САЩ, които в последните дни изразяват своето притеснение във връзка с покупката.

„Не е без интерес това, че възраженията срещу закупуването на ЗРК бяха по-малко, когато Анкара обсъждаше закупуването на китайските ЗРК FD-2000. Предполагам, че в бъдеще, след като Турция обяви за разработването на националните ЗРК HISAR, недоволството ще нарасне. Причината е проста: Турция напуска рамките на „позволеното”, отбеляза Огуз. Той припомни, че с техническата поддръжка на френско-италианския консорциум Eurosam в Турция продължава реализирането на проекта за разработка на национални системи за противовъздушна и противоракетна отбрана.

„С-400 ще бъдат произведени в Русия и ще бъдат доставени в Турция. Турция няма да има принос в производството на ЗРК. След това от Русия ще пристигнат специалисти, които ще обучат местния персонал да обслужва комплексите. С това Турция за първи път ще получи опит при използването на ЗРК с голям обсег на действие, което не е произведено в страна от НАТО. Получения опит ние ще може да използваме в бъдеще за техническото обслужване на националните системи”, добави експертът.