Без опело 130 опечалени изпратиха Данаил Божилов в последния му път в Дупница, братът Тони: Сам си е посегнал

 

Хората, шокирани от версията за самоубийство, клатеха невярващо глави

Без опело 130 близки и приятели изпратиха по последния му път 43-годишния Данаил Божилов, издъхнал мистериозно в парка в Пловдив. Сред опечалените беше брат му Тони, направо съсипана беше майката Снежина. Приятелите на починалия не разрешиха погребението да бъде снимано, то премина без опело.

Близки до семейството съобщиха, че никой свещеник не е пожелал да извърши ритуала, след като обяснили, че от полицията са казали, че Данаил сам е посегнал на живота си.

„За 40 дни ще отслужим панихида за утеха на близките. Те сами съобщиха, че най-вероятно става въпрос за самоубийство, и от полицията така им казали. Ако е самоубийство, законът забранява още от старозаветни времена свещеник да отслужи опело”, каза архиерейският наместник отец Георги Паликарски.

Тялото на Данаил беше положено в семеен гроб, точно до баща му, който починал отдавна.

Служител от местна траурна агенция произнесе надгробно слово. Тялото на дупничанина, бивш гребец, беше положено в махагонов саркофаг.

Точно 132 свещи бяха запалени на гроба на Данаил. Всички присъстващи бяха объркани, единици бяха тези, които вярваха, че той се е самоубил. „Не е нормално ден преди погребението да казват, че се е самоубил”, категорични бяха присъстващите, пожелали имената им да не бъдат цитирани. По лицата им беше изписан ужас и гнет.

Четири дена след смъртта на Данаил Божилов от Дупница новината, че всъщност той се е самоубил, хвърли в шок страната. Вчера стана ясно, че даже и в смъртния му акт е записано „самоубийство”. Трупът е освободен от Съдебна медицина и предаден на близките.

Едва сега изскочи и предсмъртното писмо на бизнесмена. Според полицията листчето било открито при втория оглед на трупа и се намирало в заден дълбок джоб на панталона на Божилов.

В него лаконично било записано писмо: “Загубих голяма сума пари”, без да се конкретизира каква е сумата. Шушука се, че става въпрос за над 40 хиляди лева. Божилов дължал тези пари на брат си. От полицията съобщават, че вече работят изцяло по версията за самоубийство.
Разследващи разкриха обаче, че по-голямата част от тези пари е намерена в дома на бившия гребец. Тони Божилов – брат на Даниел, твърди, че причините били по-скоро лични.

„Потвърждавам, че брат ми се е самоубил. Категоричен съм, разговарях с разследващите и видях и чух много неща. Вече съм сигурен, че е посегнал сам на живота си.” Тони Божилов твърди, че е разпознал почерка на брат си на предсмъртната бележка.

Мистерия обаче остава въпросът къде е оръжието. Полицията твърди, че някой е минал, задигнал е пистолета, с който се е прострелял Божилов, и е избягал. Разследващите продължават да са категорични, че не става въпрос за убийство и бизнесменът сам е натиснал спусъка в сърцето си.
Божилов беше намерен мъртъв с куршум в сърцето в сенчеста, скрита от камерите за видеонаблюдение алея. Той е на 43-години, бивш спортист.

В Дупница никой не вярва, че той се е самоубил. Новината, че сам е посегнал на живота си, направо вбеси хората. „Как е възможно дни след смъртта му да казват, че се е самоубил? Кой се самоубива с изстрел в сърцето? Как може с дни да не видят предсмъртното писмо, пък видите ли, и пистолетът изчезнал? Да не би да се е застрелял, да е скрил оръжието и тогава да е умрял? Какво цели полицията, разпространявайки подобни версии? Започваме да се страхуваме, че слуховете, че Галеви още дърпат конците в страната, са верни”, коментират усилено дупничани.

Хората се надяват, че полицията пуска тази партенка, за да притъпи вниманието на извършителите. От полицията обаче отричат.

Данаил Божилов е собственик на фирма „Данито” ЕООД и няма други фирми на свое име. През 2002 година регистрира „Данито” със седалище в Дупница, четири години по-късно мести адреса.

През 2012 година отчита дългове то 15 000 лв. и други задължения за 33 000 лв. През 2015 година борчовете вече са над 100 бона.

Семейството на Данаил има щанд за дрехи втора употреба в ГУМ и склад в село Самораново. Майка му е счетоводителка.