Новият съветник в ОбС-Сандански А. Костадинов: Не даваме печелившата ни болница да потъне в 6-те млн. загуба на петричката, готови сме на бунт, искаме ревизия на решението

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

Групата на Яне Янев

„Лекарите и целият медицински персонал на МБАЛ „Св. Врач” в Сандански се вдигат на протест. Общински съветници организират подписка за насрочване на извънредна сесия по повод сливането на здравното заведение с това в Петрич”, това съобщи за вестник „Вяра” лидерът на ДПС в южния град Аспарух Костадинов.

Живко Иванов и Ждрапанска са портив обединението, а Ризов от БСП е за.

 

Както „Вяра” писа, Костадинов ще смени в Общинския съвет доктор Георги Алексиев, който напусна скандално поста заради решението за сливане на двете лечебни заведения.

„Болницата в Сандански е една от едва петте, които са на печалба в България. Има печалба от 85 000 лв. само до юни месец. Болницата в Петрич е в абсолютен фалит и виси с дълг от 6 млн. лв. Тя е в неспасяемо положение. Как е възможно съветниците в Сандански да приемат обединение на болничните дейности 50 на 49%? Така двете болници ще бъдат равнопоставени, ще делят поравно парите от здравната каса. В момента болните от Петрич се изпращат в Сандански, защото там няма лекари. Вече се закриха гинекологията, хирургията. В момента болницата е една куха сграда. Община Сандански получава де факто изгорялата гимназия на Петрич. Чудя се защо дадоха 2% на общините Кресна и Струмяни? Тези общини имат по един спешен център. Те са предпоставка единствено и само за корупция в това сдружение. При равното разделяне на дяловете между Петрич и Сандански тези мижави 2% се оказват решаващи, защото от тях зависи накъде ще се наклонят везните при вземането на решение”, каза Аспарух Костадинов.

Евгени Панайотов/отляво/

Източници на вестник „Вяра” издадоха, че формулата за обединението на двете лечебни заведения и оформянето на обединението е направена от зам. областния управител на Благоевград Антоанета Янчева, която е от Петрич. Янчева е била юрист на Общински съвет – Петрич до месец май.

Срещу решението за обединението са настръхнали шестимата съветници от РЗС начело с Яне Янев, Евгени Панайотов, Живко Иванов и Ждрапанска. Изненадващо срещу обединението се обяви и хирургът от благоевградската болница д-р Васил Попов, който е съветник от ГЕРБ.

Георги Алексиев

„Свикваме извънредна сесия, обжалваме решението пред областния управител Бисер Михайлов и пред Административния съд. Ако и това не помогне, цялата болница излиза на протест”, уточни Костадинов.

Антоанета Янчева

Васил Поповот ГЕРБ /първият отляво/