ЧЕЗ и полиция рязаха незаконните жици в ромския квартал в Самоков, ромите ревнаха: Искаме законни партиди, пуснали сме документи и чакаме, кметът Георгиев е отговорен за нас 

 

От ЧЕЗ прекъснаха тока на десетки незаконно присъединили се в  7-ми квартал  на гр. Самоков. Акцията се е състояла днес в присъствието на полиция. Това е поредна акция за един месец.
Изготвени са  констативни протокола за неправомерна консумация на електрическа енергия. Прекъснати са десетки нерегламентирани директни присъединявания към електроразпределителната мрежа, захранващи квартала.

По този повод в редакцията на вестник „Вяра“ звъняха десетки жители на 7-ми квартала които съобщиха- „Ромите искат законен ток и са съгласни да си плащат “

Ето какво споделиха още жителите:

„Вече положението в махалата е нетърпимо, досажда ни се прекалено много. Аз се намирам далече от града. Преди малко моето семейство от Самоков ми звъни и ми каза, че няма ток в махалата и остават с децата ми на тъмно. Ние също искаме законен ток. Искаме законни партиди и парите да отиват в ЧЕЗ, за да имаме основание за претенции по отношение на качеството на предоставяната услуга. От дълго време сме си пуснали документите за узаконяване в общината, но за махалата от една година не се предприема нищо. Кажете ни към кого да се обърнем. Има връзкари, дето не ги пипат и им се дава ток, а другите ни бутат на тъмно да живеем. Според нас кметът Владимир Георгиев е отговорен за нас. Той трябва да задейства тези процедури по узаконяването на сградите ни и след това да си подадем документите в ЧЕЗ. По благоустрояването на квартала въобще не се работи. Тръгнал е кметът да асфалтира улиците в махалата, направил ги е на половината, тръгна да ни направи законна електроснабдителна мрежа- направи я на половината, започна да изгражда уличното осветление за махалата и пак направи на половин махала. Всички по-малки улички не са асфалтирани, настояваме кметът Георгиев да влезе в махалата и да види за какви ями става на въпрос. Да, повечето от нас караме 20 годишни автомобили, но и за нас струват пари. Някои интересува ли го за нас как живеем в тая държава, или само знаят да плюят по циганите. Подаръци не искаме, ние също искаме да сме законни и да си плащаме както всички. Никои не печели от това нещо. На хората в махалата също им омръзна от това  безхаберие на институциите. Градоначалникът Георгиев ще се справи ли с този казус и ромската махала да има законен ток?”– питаха жителите от квартала, пожелали анонимност.

ЧЕЗ Разпределение увеличи с над 35 % проверките за кражби на електроенергията. През първото полугодие са съставени 3778 констативни протокола, 17% от които са за повторни нарушения.

 Марияна Вучова