Овчи курбан раздадоха в кюстендилското село Соволяно, миряните извиха хора край черквата „Св. Теодор Тирон”.

Хората се редят на опашка, за да бъдат поръсени за здраве от свещеника

Два казана овчи курбан раздадоха в кюстендилското село Соволяно. Организитори бяха от кметството и Народно читалище „Светлина“. Преди да бъде раздадена гозбата, отец Васил Манасиев отслужи водосвет за здраве и благоденствие на всички присъстващи и жители на селото. Миряните се събраха под дебелите сенки на дърветата в двора на изключително старата черква „Свети Теодор Тирон”. Миналата година там беше замесен хлябът за празника Панагия за въздигане на хляба. Как се меси хляб като едно време, тогава показа 75-годишната баба Трънка.
Кметът Пламен Илиев поздрави присъстващите и пожела успешна, берекетна година за селскостопанските производители. Той благодари на дарителите и на всички, които са оказали помощ в организирането на събитието. Накрая всички се хванаха на хорото.

Право хоро в двора на черквата „Св. Теодор Тирон”

„Идваме всяка година. Просто ни е приятно да се срещнем с близките от селото. Съпругата ми е приготвила питка, поискахме от свещеника да я освети. Тези събирания са един вид социални контакти, ние сме жадни за комуникация. Родом сме от Соволяно, но съдбата ни изпрати в София и сега тук идваме от късна пролет до есента. Садим градинка, после прибираме реколтата, слагаме зимнина за децата“, разказват семейство пенсионери, дошли на празника