Стотици киномани се събраха на площада в Банско за откриването на Лятната филмомания под звездите

Кметът Георги Икономов поздрави малките певци и музиканти, изтъквайки, че именно те създават един истински бански колорит на това събитие

 

В полите на Пирин под звездното небе на Банско с три запомнящи се ленти беше дадено началото на четиридневното филмово приключение, носещо името „Лятна филмомания под звездите”.

Фолклорните състави „Банска младост – 2, 3 и 4” с ръководител иконом Георги Касапинов, към НЧ „Никола Вапцаров” – Банско, с песните си подариха на зрителите запомнящо се откриване на филмовия формат. Кметът на Банско Георги Икономов не пропусна да поздрави малките певци и музиканти, изтъквайки, че именно те създават един истински бански колорит на това събитие.

Фолклорните състави с ръководител иконом Георги Касапинов с песните си подариха на зрителите запомнящо се откриване на филмовия формат

 

„Благодаря на всички вас – публиката, защото този фестивал и редицата други фестивални формати, които организираме през лятото, ги правим точно за вас, за публиката, за хората от Банско, за гостите на Банско, за да се чувствате добре в лятната фестивална столица на България. Благодаря на организаторите, в лицето на Пепи и Натали, на техните дъщери, на целия екип на „Филмомания”, защото те със своя нестихващ ентусиазъм вече години наред правят едно изключително интересно, интелигентно и различно мероприятие”, допълни още градоначалникът на Банско.

“Белият хаос” – 52минутният австрийски филм, разкри нечовешките способности на екстремните скиори и търсачи на приключения Матиас “Хауни” Хаунхолдер и Матиас Маир и опита им да станат първите хора, стигали със ски до най-високия връх в Якутия и в целия Североизточен Сибир – връх Победа. Смелите приключенци постигнаха целта си и осъществиха ненадминато спускане със ски от върха.

Седем спиращи дъха минути пренесоха зрителите в дълбокия замисъл на лентата “Светлина в мрака”, разкриваща приказно красиви пейзажи и колоездене от най-висока класа. Филм, показващ света на светлината и цветовете, следвайки професионалните байкъри Греъм Агаси и Мати Майлс при нощното им пътешествие през лунните пейзажи на Юта до горите край тихоокеанското крайбрежие на американския Северозапад.

Документалният филм “Боабаби между земята и морето” впечатли киноманите с непоказвани досега кадри. Публиката с интерес проследи 400-километровото пътешествие на двамата ботаници и търсачи на приключения Сирил Корню и Вилфрид Рамахафали, които плаваха с канута заедно с хора от номадското племе везо покрай южните брегове на Мадагаскар, за да научат тайните за живота на гигантските дървета.

Остават още три вечери, наситени с кино. Не пропускайте да гледате “С каяци около Алеутските острови”, “Човек от снеговете”, “Непознатата страна на супергероите: Ален Робер, Човека паяк”, “Затъмнение”, “Таши и монахът”, “ХималайСКИ принципи на новото приключение”, “Платнени криле. Полет с Анджело д’ Ариго”, “Като метроном”, “Надпревара с Нигара” и “Спускане в кратера на действащ вулкан” .