Кметът на Благоевград А. Камбитов: Псевдозелени забавиха новото депо, в края на януари започваме строежа за 23 млн. лв.

????????????????????????????????????

 

Няма да се вдига такса „смет”, няма да има затрупани с боклук кофи, обяви Камбитов и обеща да потърси помощ от държавата за извънредните разходи

ОбС гласува изграждането на ново спешно приемно отделение към МБАЛ – Благоевград и център за грижи  за деца с увреждания

 

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов успокои ситуацията, след появилата се информация, че назрява криза с боклука след 1 първи януари в общините Кочериново, Рила, Бобошево, Симитли и Благоевград, тъй като по регламент от ЕС старите сметища подлежат на затваряне.

Камбитов обясни, че от новата година боклукът ще се транспортира в съседни общини. 10% от депата в Сандански и Разлог се освобождават, за да покрият нуждите им. „В края на януари започваме да сторим ново депо на стойност 23 млн. лв., което има срок на изпълнение 233 дни”, обясни градоначалникът.

Извозването до близките депа ще създаде проблеми на почистващите фирми. По думите на управителя на общинската фирма за сметосъбиране Васил Бачев автомобилите са пригодени да събират отпадъци, а не да ги транспортират на разстояние от 50 или 60 км

Кметът Атанас Камбитов беше категоричен, че е направено всичко възможно депото да бъде факт, но обжалване от „псевдозелени” е забавило процедурата.

Камбитов обеща, че няма да се вдига таксата за смет и няма и да има затрупани с боклук кофи. Той допълни, че ще поиска държавата да помогне с част от извънредните разходи, които ще възникнат.

„Няма да бъде лесно, това е една огромна трудност за общината, с нашата техника не можем да се справим, най-вероятно ще потърсим да наемем подходяща техника, разбира се това е свързано с финансово натоварване на общината”, заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов.

Компромиси не могат да се направят, тъй като имаме една осъдителна присъда от Европейския съд, като е постигнат компромис от ЕК и нашето правителство последната дата за експлоатация на старите депа да бъде 31 декември 2017 г. След това, ако продължат да се експлоатират старите депа съдът ще ни постанови имуществена санкция предполагам в голям размер”, посочи Ангел Георгиев, директор на РИОСВ- Благоевград.

Както „Вяра” писа, община Перник вече категорично отказа да приеме в депото на своята територия отпадъци от общините  общините Кюстендил, Сапарева баня, Рила, Кочериново, Бобошево и Бобов дол в Перник. След получаване на писмо от МОСВ, кметът Вяра Церовска свика извънредна сесия и ОбС – Перник излезе с декларация, в която отказва да приютява битовите отпадъци на съседните общини.

На сесия на Общински съвет днес съветниците решиха, че родителите няма да плащат месечната такса за детска градина в пълен размер, ако детето е отсъствало. Това ще става обаче само след представяне на медицинска бележка, удостоверяваща, че детето е било болно. Безпричинното отсъствие ще се таксува и няма да се отрази на месечната сума от 40 лв., която плащат всички.

На сесията беше прието да отпадне спорна точка от правилника за организация на работата на Общинския съвет, по силата на която, ако едно предложение е било отхвърлено вече веднъж от съветниците, няма как да се разглежда по-рано от 6 месеца, след първото гласуване.
Беше гласуван и правилникът за дейността на обществения посредник на община Благоевград .

ОбС гласува и безвъзмездно учредяване право на строеж за изграждане на ново спешно приемно отделение на МБАЛ – Благоевград. То ще се строи по проект съвместно с Министерство на здравеопазването.

Мина и решението за безвъзмездно право на строеж върху общински имот за изграждане на „Център за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи”. В рамките на проекта се предвижда изграждане на самостоятелна едноетажна сграда с прилежащо дворно място за обособяване на детска площадка с пряк достъп до сградата.

И двете са в рамките на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.