Цинизъм: Хвърлиха деца срещу кмета Методи Чимев на протестен митинг срещу дупките в Дупница с крясъци: „Оставка”!   

Организаторът Васко Драгоманов (вляво) и кметът Методи Чимев

 

Дупничани: Това е арогантно, любимците на Братя Галеви Вергил Кацов и д-р Лорета Николова яхнаха протеста

Кметът Методи Чимев: Кръв ми капе от сърцето, но дупките са на повече от 20-30 г.

Десетки деца присъстваха на протеста срещу дупките в община Дупница на централния площад, това е цинизъм, къде е Агенцията за закрила на детето?, възмутено сигнализираха в редакцията на в. „Вяра” дупничани. Има становище на държавната агенция за закрила на детето, което препоръчва деца да не бъдат замесвани в политически инициативи, обясниха запознати. Причина за възмущението на част от гражданите стана фактът, че протестът бе подкрепен с изявление от общинските съветници от „Народен съюз” д-р Лорета Николова и Вергил Кацов. „Радващо е, че в общината има будни млади хора, които не искат да търпят повече сегашното положение с уличната мрежа. Поставяли сме този въпрос многократно в ОбС, но резултат няма. Ние също сме данъкоплатци и подкрепяме искането за нормални улици. Най-резонното, което хората могат да поискат, е оставки”, гласи част от изявлението на Кацов и д-р Николова. „Това превръща уж гражданския протест в политически. Тези лица дърпат конците на хорското недоволство срещу дупките. Въпросните общински съветници са удряли палци и във фейсбук страницата на протеста. Това прави искането на оставката на кмета Методи Чимев политическо, удобно замаскирано зад гражданска инициатива”, споделиха дупничани.

Катерина Димитрова (вляво)

Иначе на протеста излязоха около 100 души, възрастни и деца с плакати с надписи от рода на „Оправете ни улиците”, „Ние гласувахме за Вас, Вие ни предадохте”, „Срам за Дупница”, „Оставка”.

„Тези дупки не са се появили на улиците по време на кметуването на Методи Чимев, а са още от мандата на Панчо Панайотов. Защо подобен протест не се състоя по времето на Братя Галеви? Вместо това бяхме свидетели как Вергил Кацов, който подкрепи сегашния протест, взе най-апетитното място за ресторант в корпуса на общината, а Лорета Николова – кабинети. Вергил Кацов зареждаше с хляб всички социални звена в общината, но Чимев и лидерът на ГЕРБ в града преди това Ивайло Константинов го удариха през пръстите”, коментират дупничани.

По-малко от 10 минути след началото на протеста кметът Чимев дойде при хората, придружаван от заместниците си Крум Милев и Красимир Георгиев, служители от общинската администрация, кметовете и кметските наместници на повечето от селата. Общинският съвет бе представляван от Йордан Йорданов от ГЕРБ. На фона на подвикванията, при които протестиращите се прекъсваха един друг, градоначалникът опита да обясни какво общината е направила за инфраструктурата до момента, а по-късно даде и брифинг за журналисти.

„И аз, като човек, живеещ в тоя град, знам, че инфраструктурата е проблем, и то не проблем от вчера. И не е само моя заслуга, че не е решен, но към момента аз бера плодовете. И колкото и да не ми се иска, когато тема „Инфраструктура” се поставя пред кмет по такъв начин, си давам сметка, че явно има неща, на които е трябвало да се обърне повече внимание”, каза Чимев. Градоначалникът посочи, че акцентът на настящия втори мандат за него е инфраструктурата. Поясни: „С финансовия ресурс, с който общината разполага, и средствата, акумулирани през оперативната програма, не може да бъде решен проблем, трупан 20-30 г. Коя от улиците, които бяха споменати, е правена в последните 15 или 20 г.? Самите хора казаха: „Тая улица не е пипана от 20, оная от 30 г.” Съжалявам, че е така”.

Кметът изброи реализираните до момента проекти за ремонти в жилищните комплекси „Дупница”, „Развесена върба” и „Велчова завера”. Припомни, че в близките 1-2 седмици предстои смяна на водопровода и преасфалтиране на улиците „Евтим Трайчев”, „Велико Търново”, „Ропотамо” и „Средец”. „Авария след авария на водопровода. Направим рехабилитация на някоя улици, мине ден-два или седмица и пак се почне отново. Крайно неприятно ми е. ВиК, за да работи, трябва да има ресурс. Вие имате ли идея колко е приходът и колко са разходите на дружеството за месец? Решението е цялостно решение на проблема, а не на парче”, обясни кметът. Той добави: „Кръв ми капе от сърцето”. На въпроса протестът има ли политически подтекст кметът отговори: „След като темата е инфраструктура, се надявам, че няма”. „На всеки един конкретен въпрос съм готов да дам конкретен отговор. Затова казах и на инициатора – ако това нещо, тръгнало може би като една добра идея – да се акцентира върху такъв проблем, беше обобщено и бяха изявили желание за среща тук или на място, където те посочат, с удоволствие бих отишъл и бихме говорили конкретно. Такъв режим не казвам, че е удачно. Може би така са решили – да се бие камбаната, но едно такова надвикване, подсвирване, мисля, че не е работещо. Склонен съм пред всеки един проблем без грам притеснение да застана с конкретен отговор”, подчерта Чимев.

Стана ясно, че с протестиращите са се разбрали да обобщят основните проблеми, заради които негодуват, и да ги коментират на предстояща среща.

На първа линия сред протестиращите бе Васил Драгоманов, който преди няколко дни внесе искането за протеста. „Улиците са покрити с дупки. Някой трябва да понесе отговорност за ситуацията, в която се намира градът ни в момента”, каза Катерина Димитрова.

„Живея в кв. „Байкал”. Дори и по време на кампанията за избор на президент с г-жа Цачева разговаряхме. Тя каза: „Моля Ви, обърнете внимание, непременно трябва да се направи отсечката на най-високата точка на града, за да може живеещите там да могат да преминават, както и колите, стари хора на 80 г. Вярвайте ми, едвам изкачваме върлото, дупки”, каза Дамянка Кашукеева. Възрастната жена поясни, че шофьорите на таксита отказват да пътуват по улицата, както и линейки. „Минавали ли сте през Горна махала?! Къде е полицията, при положение че около „Цигането” има шум, нелегален алкохол, дрога!”, викаха един през друг недоволстващите.

„Кръв ми капе от сърцето, като ви слушам”, обърна се още веднъж кметът към протестиращите.

Припомняме, че недоволството срещу лошите улици избухна още преди месеци във Фейсбук. В социалната мрежа бе създадена отворената група „Община Дупница, оправете ни улиците“, към която вече са се присъединили около 3000 души.
  

Йордан Йорданов беше единственият общински съветник на площада (в средата)

 

  

Служители от администрацията застанаха зад кмета

   

Протестиращите поискаха оставката на кмета Методи Чимев

 

Дамянка Кашукеева

Зам.-кметовете Красимир Георгиев и Крум Милев подкрепиха градоначалника (на преден план)

 

  

Моменти от протеста