Кметът Кирил Котев: С обединяването спасяваме болниците в Сандански и Петрич, сградите остават общински, но печелим повече пари от касата

 

Общинските съветници в Сандански взеха спасително решение за болницата „Св. Врач” в курортния град и лечебното заведение „Рокфелер” в Петрич. По силата на това решение се обединява дейността на болниците от двете съседни общини. „Няма да има обединяване на активите. Сградите, техниката, движимото имущество си остават общинска собственост съответно на община Сандански и община Петрич. Имотите и сградите са извадени от дружеството на „Св. Врач”, както и сградният фонд на „Рокфелер” си е собственост на община Петрич. Обединяваме само дейността.

Правим това, за да покрием нивата на компетентност и изискванията на Здравната каса, само така лечебните заведения ще може да продължат да работят. Хората трябва да знаят, че има нива на компетентност в здравните заведения. Имаме първо, второ и най-високото – трето ниво. За да покриеш първо ниво, трябва да имаш двама лекари специалисти, за второ – четирима, за трето – шестима, говоря примерно. За едно и също заболяване Здравната каса плаща различна сума, в зависимост от нивото. Така, ако си първо ниво, здравната каса отпуска 700 лв. за лечението на дадено заболяване, ако си второ, за същата работа ще получиш 1300 лв., а за болница трето ниво парите ще са 2400 лв. И това само защото имаш нужния брой специалисти.

Обединявайки дейността си с болницата в Петрич, ние получаваме по-голям брой специалисти и съответно вдигаме нивото на компетентност. Така ще имаме претенции за повече средства от касата. Само така нашите две болници може да оцелеят.

В гинекологията например един лекар се пенсионира и това за нас означава, че отделението трябва да бъде закрито. Много трудно е да намериш по едно време трима лекари специалисти за едно отделение. Има недостиг на лекари в цяла Европа, а при нас е още по-страшно. А с обединението си решаваме проблема”, уточни за „Вяра” кметът на община Сандански Кирил Котев.

Съветниците от РЗС обаче тропнаха с крак и вдигнаха яка пушилка на сесията. В типичния си стил, когато не им се угоди, Яне Янев, Костадин Станоев, Калин Терзийски, Красимир Станков, Румен Гърчев, Илия Георгиев изляха гнева си в протестна декларация.

„Днес с 15 гласа „за” по предложение на кмета Котев и подкрепата на съветниците на Тотев бе ликвидирана общинската болницата „Св. Врач” в Сандански. Взеха решение да се създаде ново общинско ООД с фалиралата общинска болница в Петрич с равни дялове – по 49%, при абсолютно нарушение на закона. Това е безпрецедентен акт на политическо безумие, наглост и меркантилност.

Ликвидирането на нашата болница чрез схемата за сливане с тази в Петрич е най-тежкият удар, нанасян върху град Сандански за целия преход.

Без да е взето мнението на лекарите и медицинския персонал в болниците на Сандански и Петрич, се взе безумно решение срещу здравеопазването в целия регион. По всичко личи, че целта е в близко бъдеще прекрасният терен на болницата, намиращ се в сърцето на парка на гр. Сандански, да бъде грабнат от групировка, близка до това управление. Втората цел е чрез сливането с фалиралата болница „Рокфелер” в Петрич да се заличат следите на кражбите и в двете болници през последните години.

Чест прави на лекарите съветници д-р Попов, д-р Алексиев и д-р Ждрапанска, които гласуваха заедно с шестимата съветници от РЗС и остро възроптаха срещу закриването на „МБАЛ Свети Врач” ЕООД в гр. Сандански.

РЗС ще предприеме всички необходими действия да обжалва по съдебен ред това пагубно за града ни решение. През септември сме готови да организираме протести в подкрепа на гражданите на Сандански, за да имат свое болнично заведение”, пишат съветниците от РЗС.

На сесията мина искането на сдружение ОФК „Вихрен” в Сандански с упълномощения представител Георги Манолев да бъде отдадена под наем спортната база на градския стадион с площ от 22 декара срещу 1 лев на месец. Решението взриви спортната общественост в общината.

Представителят Георги Манолев благодари и обеща ползотворна спортна дейност!

СНИМКИ: Роска Ноцкова