4 пъти се пука тръба на ВиК на току-що асфалтирана улица в Кюстендил, Стоян Пищолджийски: Явно валякът е тежък и тръбите не са издържали

Мястото, където четири пъти се пука тръба

От „Кюстендилска вода”: Възстановихме разкопаното

Новоасфалтираната ул. „Хаджи Димитър“ в Кюстендил вече е разрушена заради ремонтни дейности. Асфалтът беше положен миналата седмица, но авария във ВиК мрежата наложи ремонтните дейности. Улицата дори беше затворена за движение заради полагане на асфалтовата настилка. „На това място тръбата се пука сигурно четири пъти за една седмица. Явно валякът за асфалт е тежък и като мине, тръбите, които казаха, че били пластмасови – се пукат. Сега водата от тази авария още не може да се пречисти, сутринта слагах на кокошките“, коментира Стоян Пищолджийски, един от живеещите на ул. „Хаджи Димитър“.

Мястото вече е запълнено с фракция, а от „Кюстендилска вода” изпълниха ангажимента си да възстановяват разкопаното. „Трябва, преди да започне да се асфалтира, двете фирми – ВиК и дружеството, което асфалтира, да се разберат. Първо да се ремонтира тръбата и след това да се полага асфалт, да има някаква координация. Ако не пък общината да им търси сметка и ако трябва, да ги санкционира“, коментира Христо Кръстев.

Според водния оператор причина за пукането на тръбата е тежката асфалтополагаща техника. „Улицата е асфалтирана основно, много по-различна е. Аз идвам веднъж в годината, през лятото, за четири седмици, живея в Австрия. Колкото до тази авария, стават грешки, никой не е безгрешен, допускат се такива. Хубаво е да са по-малко. Но щом няма човешки жертви, всичко значи е добре“, коментира Стоян Стоянов.

Същевременно асфалтирането продължава. Ще бъде затворена за движение ул. „Цар Симеон Първи”. Ремонтът на улиците е част от програмата на общината, касаеща реновиране на уличните настилки в града и селата.