42 държави разрешиха гласуване на българи на изборите

Дипломатическите представителства на България в чужбина вече са поискали разрешение или са уведомили 128 държави, с които страната ни има дипломатически отношения и има акредитиран посланик. Към днешна дата от 61 държави, в които ЦИК е определила места за гласуване, България е получили разрешение от 42. Това стана ясно по време на брифинг на Министерството на външните работи.
Съгласно решение на ЦИК са определени 736 секции в 61 държави. „От държави, в които има големи български общности, все още очакваме разрешение от Италия, Белгия, Гърция, Дания, Ирландия, Великобритания, Канада и Норвегия”, обяви Калин Анастасов.
На страницата на ЦИК вече има възможност за подаване на електронно заявление за гласуване. Срокът за това е до 6 септември. В случай, че бъдат събрани достатъчно брой заявления съгласно Изборния кодекс, географията на местата би се разширила, както и броят на секциите в тях.
Към момента са подадени над 2500 заявления.
Министерство на външните работи има възможност да проведе избори в около 800 избирателни секции зад граница. Направена е заявка до Министерския съвет и ЦИК за отпечатване на 710 000 броя бюлетини. Максималния брой на секциите с машинно гласуване може да достигне до 310, като съответно 620 машини ще бъдат необходими за гласуването зад граница, посочиха от МВнР.

Сметките на МВнР показват, че изборите зад граница ще струват приблизително 6,5 млн. лв.

 

24 партии и 7 коалиции ще участват в парламентарните избори