Париж и Берлин настояват за радикална промяна на Шенген

 

Временният контрол на границите в европейската зона за свободно движение все още е необходим поради продължаващата терористична заплаха. Това заявиха министри от Германия, Франция и Австрия, цитирани от Ройтерс и БТА.

Страните от Шенгенската зона за свободно движение започнаха повторно да въвеждат граничен контрол през 2015 г., на фона на големия приток на бежанци и мигранти и серия нападения на ислямистки екстремисти. Мерките, въведени от Германия, Швеция, Дания, Австрия и Норвегия изтичат през ноември.

Берлин заяви днес, че ще ги удължи с още шест месеца поради сериозна заплаха за вътрешната сигурност или обществената политика”.

При пристигането си на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС, германският министър Томас де Мезиер заяви, че Берлин все още държи на свободното движение, “но в момента не можем да минем без проверки”.

“Причината се крие в напрегната обстановка в областта на сигурността в Европа, свързана с международния тероризъм и все още недостатъчната защита на външните ни граници”, добави той пред медиите в Люксембург.

Застанал до Де Мезиер, френският му колега Жерар Колон също заяви, че Франция иска да удължи граничния контрол с шест месеца. Париж въведе контрол по границите си, след като нападатели ислямисти отнеха живота на 130 души в Париж през ноември 2015 г., припомня Ройтерс.

Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка заяви, че Европа е изложена на повишен риск и проверките са необходими, за да може да се следят потенциални нападатели и вербовчици.

Норвегия ще удължи действието на режима на граничен контрол с другите страни от Шенгенската зона, като обяви срок – до май 2018 година.

Норвегия е обезпокоена от заплахата от тероризъм в Европа и факта, че на територията на Шенгенската зона все още има много мигранти, чиято самоличност не може да бъде установена по достоверен начин. Затова ще продължим да извършваме контрол в границите на Шенген и след 11 ноември, посочва в изявление министърът на правосъдието Пер-Вили Амундсен.

Ако умре Шенген, умира Европа

Евентуално спиране на свободното движение в шенгенското пространство ще се окаже фатално за Европа, предупреди на срещата на вътрешните министри еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, цитиран от Франс прес.

“Споделяме притесненията на някои страни относно сигурността”, добави той пред медиите.

“Но Шенген е жив, и трябва да оцелее”, подчерта Аврамопулос, “защото ако Шенген умре, ще умре и Европа”, предупреди еврокомисарят.

Промяна на правилата

Няколко европейски страни, начело с Франция и Германия, искат промяна на сегашните правила за шенгенското пространство, които според тях са остарели и не отговарят на постоянната терористична заплаха. Те не искат да се сложи край на свободното движение, но искат да могат да връщат по-лесно контрола на границите си и за по-дълъг срок от сегашните правила.

ЕК е приела идеята за реформа на шенгенските правила в тази насока, но не иска да стигне толкова далеч, колкото искат Париж, Берлин, Виена и Копенхаген, отбелязва АФП.

Европейската комисия предлага максималният срок за възстановяване на граничния контрол да се удължи до една година в случай на заплахи срещу сигурността на страната. Ако заплахата продължава, максималният срок да се удължи до две години, но със съгласието на другите страни.

Париж и Берлин искат да получат по-дълъг срок за удължаване, но преди всичко оспорват необходимостта да получат одобрението на другите страни.

“Искаме да запазим националния суверенитет по един фундаментален за всяка страна проблем – този за тероризма”, подчерта министър Колон.

На изток са против

Няколко страни възразяват против удължаването на сегашния контрол, както и против перспективата за по-лесното му въвеждане в бъдеще. Те се опасяват, че свободното движение в шенгенското, което е важно постижение на европейската интеграция, може да бъде заплашено и това да доведе до тежки икономически последствия, отбелязва АФП.

“Тези предложения ме натъжават”, заяви словашкия вътрешен министър Роберт Калиняк и подчерта, че защитата на Шенген трябва да се извършва на външните граници, а не на вътрешните.

Полша, Унгария и Словения също са изразили недоволството си на дебат между министрите тази сутрин, съобщава дипломат.

В същото време…

Турските власти заловиха над 100 мигранти, които планирали да проникнат нелегално в България и Гърция.

Гръцката полиция пък спаси 54 мигранти, открити натъпкани във ван, и арестува двама българи, заподозрени, че са част от мрежа за трафик, на които било платено, за да прекарат мигрантите през страната.

Ситуацията по островите в Гърция отново е започнала да става взривоопасна, тъй като властите отчитат нов бум на мигранти.

 

снимка

Свободната за придвижване зона (Шенген) може да се промени до неузнаваемост