500 от Гоцеделчевско извиха опашка за безплатни прегледи, доц. Борислав Ацев: Печален рекорд, болните със сърдечносъдови заболявания в този регион прогресивно растат

Следенето на кръвното налягане и нивата на кръвната захар е много важно, коментира и д-р Емил Хаджиев

 

Близо 500 пациенти от Гоце Делчев и общините Гърмен, Хаджидимово и Сатовча преминаха през кабинетите на кардиолозите доц. Борислав Ацев, доктор Османов и съдовия хирург д-р Емил Хаджиев на безплатни прегледи в Гоце Делчев. Тримата са едни от най-известните специалисти по сърдечни и съдови заболявания.

„Напливът от пациенти е рекорден, но за съжаление рекордът не е никак радостен, защото болните със сърдечни и съдови заболявания в този регион прогресивно растат.

Причината според мен е неправилният начин на живот, неправилното хранене и най-вече неглижиране на първите симптоми на тези заболявания. Напрегнатото ежедневие, влошеното качество на храните, които консумираме, многото мазнини и захари също оказват голямо влияние върху човешкото здраве и най-вече на сърцето“, сподели доц. Ацев, който е консултант по кардиология в Македония и Украйна. Той заяви, че все повече млади хора под 50-годишна възраст претърпяват или умират от инфаркти и инсулти.

„Нашият народ е много болен, за пореден път се натъкнах на много хора от Гоцеделчевския край със съдови заболявания. Аз съм от този край и мога да кажа, че от години лекувам и консултирам пациенти от тук. Статистиката става все по-тревожна и призовавам за по-голямо внимание към здравето. Следенето и лечението на кръвното налягане и нивата на кръвната захар са едни от важните фактори, които водят  организма до съдови проблеми“, коментира резултатите от проведените тридневни безплатни прегледи в Гоце Делчев и съдовият хирург д-р Емил Хаджиев, който е от гърменското село Горно Дряново.