55 ловци с лъкове бранят Мадрид от 40 000 глигани

01-13-03-prase

Глиганите в околностите на Мадрид са 30-40 000.

Като сцена от средните векове е тази, която може да бъде наблюдавана в днешно време в Мадрид: облечен в маскировъчни дрехи стрелец с лък се е качил на дърво през нощта и чака да се появи мишената, която да покоси, съобщава АФП.

Преди пет години властите в региона възстановиха необичайния подход за справяне с наплива на диви глигани, които обсаждат градовете, разчитайки на 55 доброволци, боравещи с лъкове, за избиване на дивите прасета, които проявяват твърде голямо влечение към включване в градския живот.

“Лъкът е тихо оръжие и хората, които го използват, също не вдигат шум, така че не пречим на хората”, обяснява Емилио де ла Крус, 45-годишен бизнесмен и запален ловец, който доброволно се е включил в този начин за контролиране популацията на глиганите.

Методът е само един от няколкото за контролиране разпространяването на дивите прасета, които все повече навлизат в населените райони, причинявайки щети на селското стопанство и пътни инциденти. Броят на глиганите в околностите на Мадрид се е увеличил на между 30 000 и 40 000, твърдят от ековластите. Но и този метод предизвиква противоречия, доколкото ековластите спорят, че животното може да бъде изложено на страданието от агонизираща смърт, ако стрелецът с лък не го порази отведнъж. В някои страни – като Великобритания – ловът с лъкове е забранен.

Де ла Крус настоява, че той и неговите ловни другари са опитни, обучени да изстрелват стрелите към жизненоважни органи на глигана за бързо, чисто поразяване. На полигона за обучение в хълмистата местност край Мадрид, с цел, изглеждаща като прасе зад него, той казва, че стрелците излизат от 100 до 150 пъти в годината по искане на властите в региона. За пет години те са убили 201 свине и близо 60 диви кози, които са разпространени в Ла Педриса, планинска верига в близост до испанската столица, популярна сред туристи и алпинисти.