Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБлагоевград552 000 лв. дава община Благоевград за „Франкофоли”, повери организацията на екипа на създателя...

552 000 лв. дава община Благоевград за „Франкофоли”, повери организацията на екипа на създателя Жерар Пон

 

Над 500 000 лв. ще брои община Благоевград за тазгодишното издание на фестивала „Франкофоли”, който миналата година събра 30 000 души в областния център на Пиринско. Екипът на кмета Атанас Камбитов повери фестивала на създателите на музикалната марка – едноименното дружество „Франкофоли”, които се занимават с организацията на фестивала, който от 2015 година се пренесе в Благоевград. Събитието е планирано за 22 и 23 юни, а според зададените в обществената поръчка стойности от общината са заделили 460 000 лв. без ДДС, или 552 000 лв.

Според зададените в обществената поръчка параметри в рамките на музикалния фестивал следва да се организират музикални спектакли. По време на фестивала ще се излъчат актуални музикални хитове с френско или франкофонско съдържание. От дружеството „Франкофоли” ще трябва да осигурят необходимите технически и артистични екипи, включващи художествен програматор; мениджър на проект/художествен координатор; технически директор; сценичен мениджър; инженери по звука, осветление, техник, който да отговаря за монтаж, демонтаж, настройки на музикалните инструменти и техника на сцената, необходима на изпълнителите; За провеждането на фестивала организаторите трябва да осигурят френско художествено оформление и техническо обезпечаване по време на двата дни на фестивала. По регламент трябва да има участието на минимум двама френски изпълнители на вечер. Единият трябва да бъде главен изпълнител, за което те ще получат хонорар. От община Благоевград са категорични, че дружество „Франкофоли” трябва да се заеме със събитието, тъй като иначе ще се нарушат авторските права. „Възлагането на обществената поръчка на друго лице освен дружеството „Франкофоли” би довело до нарушаване на авторски/изключителни права, придобити от същото по силата на административен акт. Дружеството „Франкофоли” е единственото, на което поръчката за организиране на фестивала може да бъде възложена”, обосновават решението за възлагането на поръчката от общината. „Франкофоли” е продуцентско дружество за музикални спектакли, чиято основна дейност е да организира и да подпомага фестивала „Франкофоли” в целия свят. „Фестивалът е създаден през 1985 година от Жан-Луи Фулкие. Той се провежда всяка година в град Ла Рошел, като през 1991 година и през 2015, 2016 и 2017 година събитието се премести в Република България, град Благоевград. Дружество „Франкофоли” е притежател на ексклузивните права на експлоатация на този формат. То е филиал на дружеството C2G, което е собственик на френската марка „Франкофоли“. През 2015 г., еднократно, притежаваните авторски права върху музикалния фестивал, наричани още ексклузивни права за експлоатация, представляващи Intuitu personae, бяха предоставени за ползване на OMEGA – ABC LTD, регистрирано в Република България. Фестивалът „Франкофоли“ беше организиран и проведен в гр. Благоевград, България, от 24 до 26 септември 2015 г., от 17 до 19 юни 2016 г. и от 16 до 17 юни 2017 г.”, пишат още от екипа на Атанас Камбитов. От управата на града припомнят, че  фестивалът беше едно от най-важните музикални събития, проведени в България за 2015 г., 2016 г. и 2017 г. и пожъна небивал успех сред публиката. Той е спомогнал и за трайното възстановяване на франкофонските отношения между България и Франция.

„Франкофоли” е френско дружество с капитал от 37 000 евро, регистрирано във Франция с президент Жерар Пон. C2G е дъщерно акционерно дружество с капитал от 3 995 000 евро и отново е представлявано от Жерар Пон. Както „Вяра” писа, четвъртото издание на фестивала ще бъде първото събитие в България, което ще стартира кампанията „Отворена зона“ в партньорство с фондация „Моменти” за равни възможности за достъп до култура и изкуство на хора в неравностойно положение и различни социално изолирани групи. Събитието отново ще се проведе при вход свободен в парк „Македония“ в Благоевград. За първи път на концертите ще бъде изградена специална фестивална зона, подходяща за настаняване на хора с нарушена мобилност и техните придружители, обособена като достъп и необходима видимост към сцената. Специално за фестивала в България пристига и Венсан Винел – незрящото момче с български произход, което през лятото на 2017 г. стана звезда във Франция след участието си в музикален риалити формат там.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular