Шотландецът Алекс Бърнет кове мотиките на цяло Долно Драглище, естествени джакузита бълбукат в Елешница

 

Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ събира културни богатства от региона, председателката Костадинка Тодорова: Открихме и пещера от римско време в Добърско, в село Баня стърчи камъкът на Крали Марко

Шотландецът Алекс Бърнет вече 6 години прави мотиките на бабите в Долно Драглище. Бърнет се е заселил със съпругата си в разложкото село, където са купили къща, а той е развъртял работилница. От работилницата изскачат мотики и всякакви медни украшения.

„Югозападът крие много приятни изненади, а ние от Сдружение  „Международни инициативи за сътрудничество“ (МИС) имаме за цел да ги покажем пред света.”, това обяви на официална пресконференция председателката на сдружението Костадинка Тодорова от Разлог. С екипа си тя е открила естествени природни джакузита в планината до Елешница, в гората до Бачево. „В село Баня открихме камък с името „Камено”. Легенда свързва камъкът с Крали Марко”.

„Открихме и пещера от римско време в Добърско. А в Белица е пълно със занаятчии произвеждащи мед, масло, ракия, вино, конфитюри… Регионът предлага възможност за религиозен, културен, СПА, приключенски туризъм. Ние чертаем тази ос между България и Македония.”, каза Тодорова.

Културното изложение се провежда в рамките на проект „Interregional Tourism through Cultures (ITC)” (в превод на български език „Междурегионален туризъм чрез култура“) и е първото в рамките на проекта. Проектът е финансиран по програма “ Interreg – IPA CBC“ Bulgaria – The former Yugoslav Republic of Macedonia Programme. Сдружение МИС е водещ партньор по проекта и изпълнява дейностите съвместно с партньорска организация от Македония – „Minority Leader for Society“ (MLS). И двете организации имат дългогодишен опит в разработването и изпълнението на проекти и инициативи, финансирани от различни програми и фондове.

Целта на туристическото културно изложение е да събере на едно място всички действащи и имащи отношение лица в сферата на туризма в региона. По време на събитието бяха представени всички идентифицирани природни и културни обекти и услуги, които имат потенциал да се развият като туристически атракции. Подредени бяха продукти на местни производители, представиха се специфични традиции и обичаи. Културното изложение бе съпътствано и от културни събития, представящи културното и етническо разнообразие на региона.

На изложението присъстваха и представители от сферата на туризма и производители от Република Македония.

Събитието привлече вниманието на много местни и външни посетители на областния център. Паралелно с културното изложение се проведоха няколко тематични дискусии, свързани с развитието на алтернативния туризъм, опазване, съхранение и управление на природното и културното наследство. Събитието предостави възможност за обмяна на добри практики и създаване на контакти.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Интеррег – ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България – Македония