Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияБезплатното саниране свърши, новото ще е със самоучастие

Безплатното саниране свърши, новото ще е със самоучастие

 

Над 40% от българите готови да платят малка сума според социологическо проучване

 

Повече безплатно саниране на жилищни сгради няма да има. Следващата порция обновени частни домове ще бъда с финансово участие на живеещите в блока. Какво ще бъде то, все още не е ясно. Това се разбира от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Регионалното министерство е тествало нагласите на гражданите колко са готови да платят за саниране. Проучване на “Екзакта рисърч груп” сред 1500 българи в 98 града показало, че 40 на сто от тях биха приели да участват с определен процент в санирането.

На въпрос “Какъв процент от мерките за енергийна ефективност на жилището си бихте могли да платите сами, ако държавата не ги поема”, близо една пета отговарят, че могат да финансират до 25% от разходите. Всеки десети може да задели между 26 и 50%, а други 1.5 на сто – между 51 и 99%. Готови да поемат инвестицията изцяло са 8.9 на сто от анкетираните.

В цифрово изражение – 13.5% от хората заявяват, че могат да заделят до 500 лв. за саниране на жилището си. Други 7.5% посочват между 501 и 1000 лв., а 8.3% – между 1001 и 2000 лв.

Голяма е групата на тези, които не могат да посочат конкретна сума, и смятат, че разходите за саниране не са по джоба им. Такива са 56.3% от участниците в проучването.

Данните от анкетата показват още, че в многофамилните жилища за поддръжка на сградите се събират предимно минимални месечни вноски от собствениците. Такъв е вариантът при 35% от участниците в изследването. Най-масовата месечна вноска е в размер на 5 лв. за член от домакинство.

Една трета от участвалите в проучването казват, че при нужда от ремонти се събират допълнителни средства. Близо 12 на сто пък имат създаден специален фонд за поддръжка на общите части на сградата.

По Националната програма за енергийна ефективност са въведени в експлоатация 1129 санирани сгради, а в процес на строителство са 439 към 4 април 2018 г., показват данните на МРРБ.

“Безплатно” саниране, което се поема от всички българи, ще има за 2022 сгради с подписани договори за финансиране от Българската банка за развитие. Всички те трябва да са готови до края на 2019 г.

“Обмисля се обаче на следващ етап от програмата хората да участват във финансирането с определен процент предвид определения в законодателството ангажимент за собствениците да поддържат имуществото си в добро техническо състояние за тях и за околните”, е посочено в съобщението на регионалното министерство.

RELATED ARTICLES

Most Popular