Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупница57-годишен с увреден при трудова злополука крак 8 месеца е без пенсия

57-годишен с увреден при трудова злополука крак 8 месеца е без пенсия

  • Николай Герасимов: Осъдиха ме на глад и смърт

  • Искам подходяща работа, поне борчовете да си платя, заяви пострадалият преди 30 г. в бобовдолската мина

Николай Герасимов от дупнишкото село Самораново, който преди 8 месеца с решение на ТЕЛК бе преосвидетелстван и загуби правото си на пенсия, бедства. Повече от половин година Герасимов води неравна битка с институциите – ТЕЛК, НЕЛК, съд, за да си върне „голямата придобивка” – пенсията от 250 лв., отпусната му през 1991 г. след трудова злополука в Централната обогатителна фабрика (ЦОФ) към мината в Бобов дол.

57-годишният Николай Герасимов се обърна към в. „Вяра” за съдействие за трети път в рамките на последните 8 месеца, в които със съпругата му са без доходи и живеят от вересии.

„ТЕЛК-Дупница, НЕЛК и Административният съд в Кюстендил ме осъдиха на глад и смърт. В пълна безизходица съм. От 14 октомври 2020 г., когато бях преосвидетелстван от ТЕЛК и процентът за трайно намалена работоспособност бе намален от 52 на 30 и ми бе спряна пенсията, със съпругата ми нямаме никакви доходи. Живеем на вересия. На два магазина в Самораново имам да давам 1200 лв. Искам подходяща работа, поне борчовете да си платя”, заяви пострадалият преди 30 г. в бобовдолската мина. Герасимов не крие, че заради здравословното му състояние трудно ще намери работа.

„Питал съм за работа на много места, но работодателите като видят, че едва ходя, не ме приемат. Ако някой може да ми помогне с работа, ще съм му много благодарен. Може да е надомна работа, може нещо друго – като за трудноподвижен човек. Не знам. Наистина нямам никакъв изход. Без пукнат грош съм, а идва зима. На всичко отгоре имам да давам 80 лв. на Административния съд в Кюстендил. Обжалвах там решението на НЕЛК, с което се потвърждава експертното решение на ТЕЛК. Но и съдът взе решение в мой ущърб. Вещото лице – травматологът д-р Стоянов от Кюстендил, заяви в залата, че не могат да ми дадат повече от 40% намалена работоспособност. Платих за вещо лице 100 лв., а след това съдът присъди да платя 80 лв. разноски по делото. Откъде да ги намеря, за да ги дам?! Ако имах пари, щях да си наема адвокат и решението може би щеше да е друго! Но аз се защитавам сам, без да съм наясно с разпоредбите! Нямам друг избор! Докторът се произнесе, без да ме е преглеждал! Прочел е само документите! И никой не ми отговаря на въпроса защо вземат това решение! На какво основание?! Оздравял ли съм?! Кракът ми по-добре ли е?! Сляп да е, човек ще види в какво състояние съм! Решил съм да обжалвам решението на Административния съд, но нямам пари дори да отида до София! Един приятел ми обеща 30 лв. заем и ще се опитам да си потърся правата, въпреки че вероятно отново ще изгубя! Всички, които ме познават, се чудят защо излиза, че болен човек е здрав?! Напълно здрави хора са изкарвани инвалиди, за да получават пенсии, а при мен е точно обратното!”, посочи Герасимов.

Николай Герасимов е бивш шлосер в ЦОФ-а в Бобов дол, където на 23 ноември 1990 г. претърпява трудова злополука. Чупи малкия пищял, голямата и малката подбедрица на единия крак, който впоследствие зараства накриво. След злополуката стъпва на глезена. През 1991 г. ТЕЛК излиза с експертно решение, че е с 52% трайно намалена работоспособност. Има и процент намалена работоспособност заради дископатия. До миналата година е пенсионер. Взимал 300 лв., заедно с добавката от 50 лв. Казва, че с отнемането на пенсията и той, и съпругата му, която е неграмотна и безработна, мизерстват.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular