Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниСвят58% от германците искат Турция вън от НАТО

58% от германците искат Турция вън от НАТО

След нахлуването на Турция в Сирия ново проучване на общественото мнение показа, че 58% от германците искат да изгонят Турция от военния съюз НАТО.

В рязък контраст с подкрепата на германския външен министър Хайко Маас за запазването на членството в НАТО за Турция, нова анкета показа, че ясно мнозинство от населението на Германия иска Турция да бъде изгонена от Организацията на Северноатлантическия договор и желае икономическите санкции и забраните за износ да бъдат наложени на Анкара.
Проучването е проведено от YouGov по поръчка на ДПА. В него са участвали над 2000 души, които са интервюирани между 25 и 28 октомври.
Само 18% от анкетираните са против изгонването на Турция от НАТО. Според проучването 61% от анкетираните искат правителството на канцлера Ангела Меркел да заеме по-настоятелна позиция, включително икономически санкции срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Проучването показа, че 69% от германците подкрепят пълна забрана на износа на оръжие за Турция. Изключването на Турция от НАТО би наложило промени от страна на европейските и северноамериканските държави членки. Споразумението за НАТО, което беше прието през 1949 г., не предвижда изгонване на страна членка. Вестник „Ди Велт“ съобщава, че германската левица иска на Турция да бъде забранено да бъде част от НАТО.
Ръководителят на Социалдемократическата партия в Бундестага Ролф Мюценич също постави въпросителна върху продължаващото членство на Турция в НАТО. Германският външен министър заяви в събота по време на посещението си в Анкара, че „Турция е и остава важен съюзник на НАТО за Германия.
Ердоган е изправен пред широка критика за нахлуването на страната си в Сирия и предполагаемите нарушения на правата на човека, извършени срещу сирийските кюрди. /БГНЕС

RELATED ARTICLES

Most Popular