7 типа личностни характеристики, свързани с парите. Кой от тях сте вие?

istock

Често наблягаме на важността на финансовата грамотност, която се изразява в това да разбереш добре как работят парите и да разполагаш с ресурси, за да вземаш информирани решения.

Но когато става въпрос за установяване на финансово здраве, повечето хора не вземат предвид своя тип личност по отношение на парите – или своя подход и емоционални реакции към парите.

Всеки от нас има свои собствени убеждения и емоции по отношение на парите и те се формират най-вече от индивидуалния ни житейски опит (напр. предаден от родителите ни или повлиян от настоящата ни ситуация).

В продължение на повече от 10 години, през които изследвах психологията на парите и щастието, установих, че има седем различни типа личности, свързани с парите. Обикновено ние попадаме в комбинация от много типове, а не само в един.

Определянето на видовете, към които спадате, и разбирането на капаните на всеки от тях може значително да подобри отношенията ви с парите. Това може да ви помогне да правите неща като например да харчите по-малко за импулсивни покупки, да планирате по-добре бюджета си, да инвестирате разумно и да си осигурите добър запас за пенсия.

Компулсивният спестовник

 

Признаци, че може би сте компулсивен спестовник:

 • Отделяте пари безкрайно, понякога без реална крайна цел.
 • Вярвате, че пестенето на пари е единственият начин да се чувствате по-сигурни в живота.
 • Много сте пестеливи. (Приятелите често се обръщат към вас за съвет коя телефонна компания е най-евтина, кои карти с точки си заслужават или кога да купят самолетни билети на най-ниска цена.)

Опасности: Някои натрапчиви спестители толкова се страхуват да не загубят парите си, че цял живот не харчат нищо от това, което са спестили с толкова труд. Например, те могат да пропуснат хобита или дейности, които биха им донесли щастие и смисъл.

Парични съвети: Научете се да намирате баланса между пестенето на пари и удоволствието от живота. Помислете къде се виждате в бъдеще и как можете да използвате спестяванията си, за да стигнете дотам.

 

Компулсивният прахосник

 

Признаци, че може да сте компулсивен прахосник:

 • Склонни сте да харчите пари за неща, от които не се нуждаете непременно.
 • Имате общителен характер и обичате да радвате хората с нещо специално, понякога без конкретна причина.
 • Когато сте в емоционален стрес, решението ви е да харчите, особено за незабавно удовлетворение.

Опасности: Дори и да имат големи дългове, компулсивните прахосници често продължават да пазаруват. Те дори могат да се опитат да скрият големите покупки от приятелите и семейството си. В екстремни случаи могат да бъдат изложени на риск от фалит, ако постоянно харчат повече, отколкото печелят.

Парични съвети: Създаването на бюджетен план ще ви помогне да погледнете на нещата от друга перспектива. Припомнете си, че купуването на нова кола (когато вече имате такава) например означава да жертвате пари за важни неща като спестяване за пенсия или изплащане на дългове.

 

Компулсивният печеливш

 

Признаци, че може би сте компулсивен печеливш:

 • Вярвате, че печеленето на повече пари е тайната на щастието.
 • Прекарвате по-голямата част от енергията си в опити да спечелите възможно най-много пари.
 • Получавате удоволствие от одобрението и признанието на другите хора за вашия финансов успех.

Опасности: Макар че компулсивните печеливши обикновено са на правилен път към постигане на финансова свобода, те могат да навлязат в опасна територия, ако започнат да пренебрегват важни взаимоотношения, за да дадат приоритет на увеличаването на богатството си (например, предпочитат да работят през уикендите, вместо да прекарват време с близките си).

Парични съвети: Признайте, че в живота има нещо повече от пари. И ако разполагате със значително богатство, дайте му смисъл, като помагате на другите, независимо дали това означава дарение за важна кауза или семейна почивка, за която говорите от години.

 

Безразличните към парите

 

Признаци, че може да сте безразличен към парите:

 • Рядко мислите за пари (а само от идеята да съставите бюджет ви се гади).
 • В крайни случаи вярвате, че парите са наследствено лоши или зли.
 • Убедени сте, че парите не трябва да влияят на важните решения в живота.

Опасности: Много хора, които са безразлични към парите, смятат, че се нуждаят само от скромна сума пари, за да бъдат щастливи, което е здравословна нагласа. Но нещата могат да станат неприятни, ако не са отговорни към финансите си (например разчитат на партньора или съпруга си да свърши работата вместо тях).

Парични съвети: Дори и да сте финансово стабилни, не забравяйте да знаете къде отиват парите ви, какви са месечните ви разходи и как стои въпросът с дълговете ви. Извършването на всички тези действия може да ви спести много финансов стрес в бъдеще.

 

Спестовника прахосник

 

Признаци, че може да сте спестовник прахосник:

 • Имате общи черти между спестителите и прахосниците.
 • Започвате да спестявате много пари, но после от нищото се поддавате на импулси за харчене.
 • Когато използвате спестяванията си, може да харчите за неща, от които не се нуждаете или които рядко ще използвате.

Опасности: Може да бъде емоционално изтощително, когато махалото се люшка от натрапчиво спестяване към компулсивно харчене. Често спестовниците прахосници са стресирани и разочаровани от себе си, че са работили толкова усилено, за да спестят пари, само за да ги загубят толкова бързо.

Парични съвети: Подобно на натрапчивите харчове, спестовниците рядко се замислят за какво харчат, когато решат да го правят. Преди всяка голяма покупка си представете как ще се чувствате през следващата седмица или две. Не губете от поглед финансовите си цели.

 

Комарджията

 

Признаци, че може да сте комарджия:

 • Имате общи черти между печелившите и прахосниците.
 • Тръпката от риска и обещанието за награда е удоволствие само по себе си, в което можете бързо да се изгубите.
 • Понякога проигравате парите си, за да избягате от скуката.

Опасности: Не е необичайно комарджиите да се сблъскват с внезапни печалби или опустошителни загуби. Най-очевидният риск е, когато хазартът излезе извън контрол и те вземат назаем средства, като например парите за пенсия или фонда за колеж на децата си, за да компенсират загубите по пътя си.

Парични съвети: Целта е да бъдете внимателни и стриктни по отношение на финансовите рискове, които поемате. Балансът и сигурността са от съществено значение, така че започнете да отделяте месечни спестявания, преди да вземете важни финансови решения.

 

Притеснителният

 

Признаци, че може да сте притеснителен:

 • Няма значение колко пари имате – постоянно се притеснявате, че ще ги загубите във всеки един момент.
 • Липсва ви увереност в способностите ви да постигнете финансова свобода.
 • Непрекъснато си представяте най-лошия сценарий за това какво ще се случи, ако парите ви свършат.

Опасности: Разумно е да сте наясно какво може да се случи, ако не се подготвите за бъдещето си. Но никога не е добре да позволявате на тревогите и безпокойството да погубват щастието ви в настоящия момент.

Парични съвети: Потърсете позитивност в разговорите за пари. Работете върху това да разберете откъде идват финансовите ви притеснения, независимо дали това означава разговор с финансов съветник или терапевт.

Източник – manager.bg