Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаОбсъдиха бюджета на община Дупница за 2024 г.

Обсъдиха бюджета на община Дупница за 2024 г.

Общинското ръководство залага 1 000 000 лв. само за проектиране

Служители в администрацията, общински съветници, кметове и кметски наместници на села, директори на детски градини, представители на читалища  и други културни институции и формации, граждани присъстваха на общественото обсъждане на проекта за бюджет на община Дупница за 2024 година, към което бе проявен сериозен интерес.

Бюджетната рамка представиха кметът Първан Дангов, зам.-кметовете Дафинка Георгиева, Бойко Христов и Валентина Караганова и директорът на дирекция „Финансови дейности и управление на собствеността“ Павел  Петров.

„Това е бюджетът на гражданите на община Дупница, на всички граждани. Това не е бюджетът на кметската администрация, не е бюджетът на политическата сила, която е спечелила изборите в общината в мое лице. Надявам се този бюджет да бъде дискутиран в Общинския съвет. Ние сме добронамерени към всички предложения, но пък и няма да позволя да ми бъдат вменявани вини – защо например дадена инвестиция, дадена улица  в определено населено място е в дупки, защо в дадено населено място няма вода или водата е с качество, което не отговаря на питейните и битови нужди, защо например в Тополница са на воден режим, защо в Палатово има проблеми с гробищния парк, защо в Делян има незаконно сметище, и предпочитам разговорите да ги водим открито“, каза Първан Дангов.

Градоначалникът отбеляза, че местната управа ще се съобрази с казаното на публичното обсъждане, както и че показват нов подход за провеждането на тази процедура.

Подчертано бе, че за първи път се залагат средства за проектиране. Те са в размер на 1 000 000 лв., като целта е при възможност за кандидатстване за финансиране общината да има готовност веднага да внесе проектите.

Председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов зададе въпрос дали ще продължи сондажът за минерална вода в Бистрица. Отговорът на кмета бе, че обектът е спрян заради зимата, но се поддържа връзка с фирмата изпълнител, предвидени са средства и работата ще продължи.

Общинският съветник Александър Анин и кметският наместник на село Тополница Анани Ангарев изразиха одобрението си относно бюджета. Анин приветства намеренията да продължи сондажът в Бистрица, да се ремонтира плувният басейн в ОУ „Св. Климент Охридски“ в града и да бъде изграден физкултурен салон в училището в село Крайници. Освен това БСП съветникът попита дали има възможност да се увеличат средствата за селата.Ангарев акцентира на изключително тежкото състояние на пътя, свързващ селото с гл. път Е-79, на пътя до гробищния парк и на останалите улици в Тополница. Наместникът посочи, че години наред в селото не е направено почти нищо и настоя заложените ремонти на споменатата инфраструктура да се извършат качествено.

Въпроси и коментар имаше и от Георги Георгиев – бивш общински съветник и представител на една от партиите в града от началото на прехода. Той предложи в града да се разкрият паралелки с математически профил и филиал на някой от университетите, да се намали данъкът на автомобилите над 10 г., да се увеличи туристическият данък.

Съветникът от „Глас народен“ Георги Градевски предложи на щат към общината да  бъдат назначени треньори за спортните клубове с постижения, чиято субсидия миналата година не е била увеличена.

Емилия Ненкова от Самораново даде съвет управляващите да изискват държавата да изгради водопровода, както са обещали от министерствата на регионалното развитие и правосъдието заради  изграждането на модерния затвор, с което ще се увеличи потреблението на и без това недостигащата вода в селото.

Кога в Баланово ще има питейна вода, попита кметът на селото Явор Митов. Кметът Дангов отговори, че предстоят разговори с „Напоителни системи“ за изграждане на водопровод от резервоар на това дружество, намиращ се в съседното село Палатово, до Баланово.

Председателят на настоятелството в читалището в Самораново Емил Севдин предложи да бъде създаден общински фонд, който да финансира проекти на читалищата.

Съветникът от опозицията Емил Гущеров отбеляза, че групата на ГЕРБ е внесла над 30 предложения за обекти за финансиране от бюджета. Бившият депутат и председател на Общинския съвет коментира предложението за увеличение на възнаграждението на кмета на 9 100 лв. – „колкото е министерска заплата“, и определи като популизъм казаното от Първан Дангов, че половината от тази заплата ще дарява на деца без родители.

Първан Дангов отговори, че предложеният размер на заплатата е в рамките на закона. Както и че възнагражденията на пряко кметовете, които са избрани, се плащат от държавата, а окончателната думата ще е на Общинския съвет. „Това не е популизъм, това е осъзната грижа в мен като човек. Бъдете спокойни, няма да се злоупотреби с една стотинка“, заяви градоначалникът.

Той декларира още, че без да прехвърля отговорност на предшествениците си, „стискайки зъби“ занапред ще говори само за неща, за които той и екипът му поемат отговорност да се случват.

Финансовата рамка на проектобюджета, общо по приходите и разходите на държавните и местни дейности, е в размер на 56 181 000 лв. Увеличението спрямо приетия първоначален бюджет за 2023 г. е с 4 956 000 лева – в размер на 51 225 000 лв. Прогнозата е, че в края на годината с постъпления от допълнително финансиране на приоритетни обекти от МРРБ, средства от ПУДООС, европейски и национални програми, както и текущи актуализации на субсидиите и трансферите за държавни дейности се очаква бюджетътда стане над 77 000 000 лв., обясни Дафинка Георгиева.

Планираните постъпления от местни дейностиза 2024 г.са 10 926 000 лв. Приходът е увеличен минимално спрямо миналата година – с 33 500 лв., имайки предвид, че не се предвижда увеличение на данъчната тежест през годината, а се акцентира на повишената събираемост, посочиха общинарите. Стана ясно още че към 31 декември 2023 г. изпълнението на приходите от местни дейности е в размер на 96%. Това дава увереност, че планираните през 2024 г. приходи ще бъдат изпълнени с по-висока събираемост, посочено е в проекта.

Собствените приходи от местна дейност са планирани в общ размер на 10 926 000 лв., както следва: приходи от местни данъци 4 442 000 лв.; неданъчни приходи 6 484 000 лв. В това число: 1 730 000 лв. приходи от собственост; 3 799 000 лв. приходи от общински такси; 155 000 постъпления от глоби, лихви, концесии, други приходи, в това число 75 000 лв. платени корпоративни данъци и ДДС. 800 000 лв. приходи от продажби на терени, сгради, дълготрайни материални активи, земя. Допълнително към собствените приходи се планира да постъпят и приходи от трансфери /авансово финансирани програми от ЕС/ в размер на 4 998 422 лв.

Трансферите от централния бюджет за капиталови разходи, изравнителна субсидия, други целеви разходи и зимно поддържане, предназначени за местните дейности, са общо 5 295 700 лв., в това число: изравнителна субсидия 3 123 500 лв.; зимно поддържане 192 300 лв.; субсидия за капиталови разходи 1 697 300 лв.; средствата за други целеви разходи за местни дейности са 282 600 лв. Средствата от държавни субсидии за местни дейности са увеличени минимално спрямо 2023 г., като общото им увеличение е 62 000 лв.

Плащанията по поетия общински дълг през 2024 г. са по облигационен заем в размер на 592 500 лв. /последни две вноски по 296 250 лв./, 94 500 лв. към ФУГР, 250 000 лв. по кредит за  финансова помощ на ВиК, 167 000 по инвестиционен кредит за ВиК в малки населени места. През годината предстоят и плащанията по поет краткосрочен и дългосрочен дълг към Фонд ФЛАГ, които са в общ размер на 8 366 019 лв. Предвидено е удължаването на един от поетите краткосрочни заеми от Фонд ФЛАГ, като от 3 596 019 лв. 2 000 000 лв. ще бъдат предоговорени като дългосочен заем. Предвидено е и поемане на 500 000 лв. нов краткосрочен овърдрафт кредит, за което има и прието решение на ОбС. Този овърдрафт ще бъде погасен през м. януари 2025 г., като плащания по него не са предвидени за 2024 г. Планираните лихви по заеми са общо 225 000 лв., като увеличението с 45 000 лв. спрямо 2023 г. е с произход както от новият поет дълг, така и от увеличените лихвени проценти на БНБ, чрез които се определят плаващите лихви по кредитите.

Към момента инвестиционната програма /капиталови разходи/ за 2024 г. е в общ размер на 3 316 144 лв. Допълнителни 790 400 лв. от собствени приходи и трансфери за местни дейности /част от изравнителната субсидия/ са предвидени за текущи ремонти на инфраструктурата в града и в малките населени места.

Сред най-важните обекти за финансиране в списъка с капиталови разходи са: основен ремонт на ул. „Орлинска“, в участъка от ул. „Николаевска“ до път II-62 в Дупница; сондаж за термални води в село Бистрица; ремонт на детската градина в с. Самораново.

Заложено е още: изготвяне проект за ремонт и преустройство на плувния басейн в ОУ „Св. Климент Охридски“ в града; изготвяне на проект за ремонт и преустройство на общинска сграда на бившата банка „Биохим“; изготвяне на проект за реконструкция на шестетажната сграда на бившето общежитие на закрития педагогически колеж, намираща се на  ул. “Св. Георги” в града;

Към инвестиционната програма ще се добавят и два проекта на обща стойност 5 684 400 лева, финансирани по проект. Това са проектите за рехабилитация на водоснабдителна система на с. Джерман на стойност 3 209 400 лева и ремонт на стадион „Бончук“ на стойност 2 475 000 лева.

Предвидените разходи за социални, спортни и културни дейности, вкл. и помощите по решение на ОбС, са: 30 000 лева по общинска програма “Инвитро”; 2 000 лв. за помощи за погребения по общинска наредба; 20 000 лв. за финансиране на даровити деца; 5 000 лв. годишна помощ на сираци в детска възраст, като за целта е създадена и специална сметка за дарения; 130 000 лв. за спортните клубове по общинска наредба, 250 000 лв. целево за ФК “Марек 1915”, 80 000 лв. за оркестри, ансамбли и фестивали /общински духов оркестър, Мъжки хор “Св. Иван Рилски”, ФСГП “Ноктюрно”, международни фестивали/; 120 000 лв. за общински културни мероприятия и празници; 50 000 лева за дофинансиране на училища с маломерни паралелки в малки населени места.

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Цифри много ,свършена работа малко .З месеца след изборите проблемите същите ,че и нови има колкото искаш.В Крайни дол помпата за водоподаването е за смяна с нова,но пари за нея няма ,макар ,че
    имат кметски наместник .С парите за заплата,осигуровки и консумативи на кметството за тези 3 месеца е можело да се закупи чисто нова помпа.Да ни е честит новия управник.И така до края на мандата му.
    И за още от малките населени места е същото.Разхода е по-голям от ползите които евентуално ще допринесе администратора.
    Не е лошо да се видят общините около нас ,например Благоевград.Там кмета прави икономии от излишен персонал за 30 000 лв. на месец,а тук се търси работа за съответен /наш/човек.

Comments are closed.

Most Popular