Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днес82 клуба започнаха в НДК "алтернативен конгрес" на БФС

82 клуба започнаха в НДК “алтернативен конгрес” на БФС

82 клуба се събраха днес в НДК, за да провеждат “алтернативен конгрес” на БФС или нещо подобно на конгрес, след като БФС отмени събранието на 18-и март със свое решение от 1-и този месец. Решението на БФС беше продиктувано от множеството дела, които се водят за легитимността на Конгреса от 12-и октомври 2021-а и за недопускането на подписката на определени клубове за провеждането на Конгрес днес, но организиран от БФС, предаде БТА.

От тези 82 клуба само два се въздържаха, а останалите 80 гласуваха за началото на работата. Тъй като всичко се оказа доста импровизирано, с изключение на озвучаването в залата, беше организирано на място Бюро по регистрацията. Всеки делегат трябваше да представи документ, че законно представлява своя клуб.

Една от водещите фигури в екипа на Бербатов – бившият член на Изпълкома Петър Величков, в 11.15 часа започна да търси представители на БФС, за да проведе конгреса легитимно. В последствие хората, които пристигнаха, се преместиха в зала 3, където се настаниха по подредените предварително столове.

Единственият представител на БФС, който днес беше в НДК Борислав Попов в някакъв момент сутринта намекна, че е било предвидено провеждането на стратегия за развитието на българския футбол. Попов обясни, че е пристигнал за да отмени наема на залата. Но имаше надписани съобщения по вратите на Зала 3, че Конгресът, насрочен за 18-и март, се отменя.

В 10.40 часа днес пристигна и министърът на спорта Радостин Василев, който няколко пъти намекна, че е тук просто като наблюдател и не взима страна. Също така обясни, че е получил сигнали за нередности от клубове.

Ето това се прави с вашите пари, каза Бербатов, когато застана на трибуната вече в Зала 3. Залата е запазена и подредена. Това означава, че единствените членове, които са подали документи, са тук.

Димитър Пейчев от бургаския ФК Русокастро се качи пред микрофона веднага след бившия централен нападател на Манчестър Юнайтед: “Виждаме как за пореден път се подиграват с нас. Единствения начин да направим конгрес е съда, но и там става трудно. Регионалните заплашват. Предлагам следното: по устав и закон имаме право да организираме конгрес и без тяхното присъствие. Да направим един легитимен конгрес, за да прекратим порочната практика. Защото това е вече 16 години и не вярвам, че ще се прекрати. Ние сме само едни донори за тях”.

Един от адвокатите на екипа на Димитър Бербатов – Георги Владов обяви, че това е един легитимно и законно свикан конгрес.

“За да бъде легитимен конгресът, поне половината от членовете трябва да присъстват. Тука очевидно няма 340 клуба. Но закона позволява един час по-късно да може да се прави конгрес с присъстващите. Тъй като организацията не е както на свикан конгрес, явно ще трябва да се гласува с вдигане на ръка”.

След това присъстващите приеха, че конгрес трябва да се проведе. Бяха преброени 80 гласа За, нула против и двама въздържали се, така че началото на въпросния конгрес беше дадено.

“Знаете как се прави Конгрес, при нас ще бъде импровизирано. Но аз и опитните юристи мога да кажа, че всичко ще се проведе легитимно. След това ви предлагам да направим проверка. И ще помоля всеки един с делегатските документи и да си покажете . ще отнеме време, но трябва, за да гарантираме, че всичко е по правилата, каза още Владов.

След това отново думата взе Бербатов и каза: “Това което се случва е по устав и по закон. И е волята на членовете на БФС. Това, което правим сега, сме принудени да го направим така. Това е, което вас ви карат да го правите. Понеже е по устав и по закон, когато изберете президента, единствената цел в последствие е да има честен и прозрачен конгрес, който да обедини всички клубове. И там да се прецени кой кой иска да го представлява. Аз аплодирам и приемам това, което правите. Ние сме принудени да стигаме до такива крайности. Да постигнем обединение заедно, а не да рушим”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular