Пожар унищожи къщичката в парк „Лаго“ в Самоков, възмутени: Наркомани ли я запилаха, полицията да ги заловили

 

 

Планинарят Тодор Тодоров: Сложихме икони, мислехме, че така ще респектираме лошите хора, да не ни правят лошо

 

Къщичката в парк „Лаго“ в Самоков бе изпепелена. Десетки посетители изказаха огорчението си заради унищожената постройка. Очакването на саоковци е полицията в града да си свърши работата и да открие извършителите. Съмненията на самоковци са, че палежът е направен от наркомани, които скитали за Лаго.

Първата къщичка на това място е направена през 1969г. – разказва Тодор Тодоров, който е известен колоездач, скиор и планинар. Преди години работеше към Туристическото дружество и отговаряше за водните централи и агрегатите на доста голяма територия  – от хижа „Иван Вазов“ до „Грънчар“. През 1969г. къщата построили все видни самоковци, сред които Георги Вададжийски, Любен Зографски – скиор и лифтаджия, Коце Въжаров и други. През годините малкия заслон за весели туристи трябвало да се поддържа, защото се намирали и преди злосторници, които пробивали найлона.

„Решихме да го направим отново, да го възстановим в по-устойчива къщичка. Ремонтирахме с надеждата да не се разрушава, за респект сложихме икони. Мислехме, че така ще респектираме лошите хора, да не ни правят лошо“ – разказа за в.“Вяра“ Тодор Тодоров. Досега къщичката била поддържана с много грижи от бай Тодор и приятелите му, с които го направили наново през 1983 г. – Симеон Николов – Жоко, Георги Чешмеджиев – председател на ориентирането в Самоков и други. Вандалите обаче явно не са се респектирали дори и от иконите и са изпепелили къщичката, изгорели са и дървата, които туристите си били занесли там, за да си палят скарата за чушка-пръжка.

„Срамно е, че в Самоков се случват такива неща. Това не говори добре за града. Вчера минаха 50 човека от цяла България, от планинското бягане. Много се възмущават и те на престъпленито и палежа. Това са хора – спортисти, планинари и знаят за какво става въпрос. Възмущението си сподели и Иван Панков. Той разчистваше запалената слама пред уредите за фитнес в градината, оттам мина трасето на планинския крос в неделя от Самоков – Пашеница – Соколец- Иванов камик – Мусала. Защо Самоково се излага по този начин?“ – питат възмутено постетителите на Лаго и вярват, че злосторниците ще бъдат установени и наказани според закона.

Марияна Вучова