Италия залови „джихадистка“ дрога за 1 млрд. евро

Италианската полиция обяви днес, че е заловила рекордните 14 тона амфетамини под формата на 84 милиона таблетки каптагон, произведени в Сирия от групировката “Ислямска държава” (ИД), предаде Франс прес.

Заловената в пристанището на Салерно, южно от Неапол, пратка е на стойност 1 милиард евро по пазарни цени, се уточнява в комюникето. Италианската полиция подчертава, че това е “най-голямото заловено (количество) амфетамини в световен мащаб”.

Според разследването, наблюдавано от прокуратурата на Неапол, дрогата се е намирала в три подозрителни контейнера, в които имало цилиндри от картон за промишлена употреба и машини.

Във всеки от тези многослойни цилиндри, високи около 2 метра и с диаметър от 1,40 м (вероятно произведени в Германия), са били укрити по около 350 кг таблетки, поставени във вътрешните слоеве, така че да не могат да бъдат засечени със скенер.

На таблетките имало щампа “каптагон” – медикамент, определян като наркотичен продукт, известен и като “джихадистката дрога”, се уточнява в съобщението.

“Известно е, че “Ислямска държава” финансира терористичната си дейност главно с трафик на синтетични наркотици, произведени в Сирия, която по тази причина през последните години се превърна в най-големия производител на амфетамини в света”, подчертава италианската полиция./БТА