Новият треньор на ФК „Банско”: Целта ми е да изградя стабилен отбор

Новият старши треньор на мъжкия отбор на ФК „Банско” Венелин Кирилов Товиров е роден на 21.08.1966 г. в град Гоце Делчев. Първите си стъпки във футбола прави в Спортния интернат в Благоевград при треньора Ангел Петров-Чори и Виктор Андонов. На 19 г. облича фланелката на мъжкия отбор на „Пирин” (Гоце Делчев) в „Б” група при треньора Марио Митев. По-късно в продължение на една година играе за „Пирин” (Разлог) и отново се завръща в родния си клуб „Пирин” (Гоце Делчев), където прекратява състезателна дейност. Заминава на работа в Италия. Завръща се от там и започва работа като треньор в ДЮШ на „Пирин” (Гоце Делчев), като преминава през всички възрастови групи, накрая оглавява и мъжкия тим. През 2017 г. е поканен да работи в ДЮШ на „Пирин” (Благоевград), където води успешно детския отбор до 15 години и U-19. От юли 2020 г. получава предложение да оглави мъжкия отбор на ФК „Банско” от едноименния град. Веднага след приключване на лятната подготовка на отбора Венелин Товиров даде интервю за „Вяра”:

-Какво заварихте в мъжкия отбор на ФК „Банско”?

-Доста класни футболисти бяха напуснали отбора. Радващото е, че тук са опитните Костадин Слаев, Йордан Лечов и Костадин Дурчов. Насочих се да набирам млади състезатели от школите на района. Има и ново ръководство, изградено от сериозни и отговорни хора, милеещи за футбола в Банско, което ме прави оптимист. Аз съм смел и работлив човек и се надявам с общи усилия да изградим един добър и боеспособен отбор, който да се представя на ниво на терена срещу другите участници в ЮЗ трета лига.

-Кои нови състезатели бяха привлечени в отбора?

-Вратарят Радослав Ангелски от „Пирин” (Благоевград) и полевите играчи Боби Божинов от „Септември” (Симитли), Асен Крушовски от ДЮШ на „Пирин” (Благоевград), за последно в „Перун” (Кресна), Любомир Златков – преминал през ДЮШ на „Пирин” (Благоевград), ЦСКА, за последно играл в „Септември” (Симитли), опитният Атанас Спириев – преминал през доста отбори като „Пирин” (Благоевград), „Беласица” (Петрич), „Вихрен” (Сандански), „Пирин” (Разлог) и „Банско”, Дауте Перейра и Мохамед Потчи – за последно в „Беласица” (Петрич).

-Как премина лятната подготовка на отбора и доволен ли сте от играта по време на контролните срещи?

-Всичко премина при местни условия. Изиграхме 4 контролни срещи, като победихме „Гранит” (Владая) с 5:2, „Велбъжд” (Кюстендил) с 1:0, „Перун” (Кресна) – 1:0 и завършихме наравно с „Марек” – 1:1. Не бива да се заблуждаваме, че всичко е било наред по време на контролите, напротив – те са за това, за да се вижда къде куцаме и да отстраняваме допуснатите грешки, които не бива да повтаряме по време на официалните срещи от новото първенство на ЮЗ трета лига. Наясно съм върху какво трябва да наблегна, за да стане отборът такъв, какъвто аз желая.

-Какво липсва на отбора?

-Според мен трима класни и опитни футболисти. Селекцията е отворен процес. Ще бъде трудно, ако не ги намерим, ако не – ще съсредоточа вниманието си и заработя с наличните момчета.

-Какви цели поставя ръководството на клуба?

-Да изградя един стабилен отбор, който да радва спортната общественост и феновете в Банско.

-Мнението Ви за програмата за новото първенство?

-Приемам я такава, каквато е. Не може да си избираш противниците. Рано или късно трябва да премериш сили с всеки от групата.

-Наясно ли сте вече с отборите от ЮЗ трета лига, които ще атакуват челото в таблицата?

-Все пак е още рано за такива прогнози, но смятам, че борбата ще се води между отборите на „Вихрен” (Сандански), който показа много добри резултати по време на лятната подготовка, „Балкан” (Ботевград), които направиха много добра селекция от класни футболисти, и не на последно място „Сливнишки герой”, който винаги е бил водещ тим в нашата група.

-С кои отбори стартира първенството за вас?

-Ще гостуваме на „Оборище” (Панагюрище) и ще домакинстваме на „Беласица” (Петрич).

-Какво да очакват спортната общественост и феновете от вас за новото първенство?

-Нашият отбор е изграден от млади състезатели. Трябва да вярваме в техните възможности и феновете да ни подкрепят в най-трудните моменти на терена. Моето желание е да зарадваме ръководството и любителите на футбола с добри игри, изпълнени с максимално себераздаване на терена.

Ташко СУЛЬОТОВ