Цените на храните в Дупница растат

  • Плодовете и зеленчуците поскъпват, защото няма внос

Хранителни продукти от първа необходимост са поскъпнали значително в последните месеци в Дупница. С по-високи цени са мляко, месо, зеленчуци и плодове. Поскъпнали са и някои видове хляб и хлебни изделия, закуски. Литър прясно мляко е от порядъка на 2 лева, кофичка кисело мляко стига над 1,40 лева, свинското месо – над 10 лева за килограм. Хлябът е над 1 лев самунът. Кило кайма е над 8 лева, кило наденица – над 9 лева. Най-евтиният шпеков салам е над 5 лева за 250 грама.

Опашка пред една от баничарниците в Дупница

Цените на кашкавала стигат и до 14 лева/кг, на сиренето – около 12 лева. Слънчогледовото олио е от порядъка на 1,84-2,29 за литър, брашното – около 1 лев/кг.

Оризът е около 1-2 лева за килограм. Кило домати се търгуват за 2,50-2,60, а дори и за 3 лева на килограм, чушките са по 2-2,50 лева/кг, картофите и зелето – по 80 стотинки – 1 лев/кг. Прогнозите са за поскъпване и на  консервите, които ще се продават наесен. При обиколка из магазините и следене на промоциите най-вече в обектите на големите вериги могат да се намерят и значително по-евтини стоки. Като цяло поскъпването, което започна в началото на извънредното положение през март заради коронавируса, продължава. При нас всичко поскъпна. Няма внос на плодове и зеленчуци, на борсата в Петрич няма продукция и това се отразява на цените. Всичко зависи и от реколтата за годината, коментира продавачка на зеленчуковия пазар в града.

Всичко поскъпна. Ако преди няколко месеца за едни продукти давах 20 лева, сега те ми струват около 30, обясни дупничанка. Потреблението се свива, хората нямат пари и купуват най-необходимите неща, допълват търговци.

Магазините за хранителни стоки си остават сред най-посещаваните места в града.

В един от магазините посочиха и друг проблем – маските, задължителни при влизане в търговските обекти. „Много е трудно заради маските. Сърдят се клиентите, като на война сме, като на война. И аз не искам да съм с маска в тия горещини, но се налага”, подчерта собственичката на един от най-оборотните магазини в центъра на Дупница.

Въпреки поскъпването, обедняването и всичко останало магазините за хранителни стоки, наред с аптеките, си остават най-посещаваните от клиенти места в града.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА