В Австралия трети ден продължава операцията по спасяването на заседнали китове. Въпреки усилията повечето от тях са загинали. Спасителите край Тасмания губят надпреварата с времето. В плитчините се оказаха 470 кита. Първоначално се смяташе, че броят им е 270, но после беше открита втора група. “На около седем до десет километра от мястото, където работим, бяха открити други 200 кита”, заяви Ник Дека – ръководител “Паркове и дива природа”. Опасенията, че втората група не дава признаци на живот, се оправдаха. Спасителите съобщават за 380 загинали животни. До момента са освободени 50 кита, а 30 са все още живи.

Засега не е ясно какво е привлякло китовете към брега. Предполага се, че стадата засядат след хранене близо до бреговата линия или пък следвайки един или два кита, които са се отклонили.

Подобно голямо явление е имало през 1935 година, когато са преброени 294 заседнали кита, както и през 2009-а, когато в плитчините край Тасмания се оказват 200 кита.

Този вид достига до седем метра дължина и три тона тегло. В операцията по спасяването на китовете се включиха повече от 60 души – служители, отговарящи за парковете и дивата природа, но също рибари и доброволци./БНТ