Девойките на кюстендилската школа по борба №1 в Сливен, злато за Никол Ангелова

Юношите на клуб „Васил и Георги Илиеви“ с 2 сребърни и бронзов медал

 

Девойките на клуб „Васил и Георги Илиеви“ (Кюстендил) триумфираха с купата за №1 на Държавния личен-отборен шампионат, който се проведе в зала „Васил Левски“ в Сливен. Те окупираха първото място в отборното далеч преди втория в класирането с 85 т. Клуб „Ангел войвода” (Хасково) се нареди втори с 60 т., а „Рилски спортист“ (Самоков) остана трети с 53 т.

Шампионка стана Никол Ангелова в кат. 65 кг. Със сребърни отличия се окичиха сестрите Моника и Ралица Барутчийска съответно в кат. 57 и  62 кг и Моника Ангелова кат. 76 кг. Седмица по-рано на ДЛОШ за кадетки и момичета в Бургас състезателки на треньорката Валя Райчева завоюваха две титли. Златни медали за Катерина Манчова в кат. 57 кг при кадетките и Василена Бумбарска в кат. 70 кг при момичетата.

За най-технична състезателка на шампионата при девойките бе обявена Мерал Зиберова 50 кг, НСА „В. Левски“, а за най-резултатна – Рая Кьосева 62 кг „Челопеч”.

 

В сливенската зала бяха и схватките от Държавния личен- отборен шампионат при юношите в класическия стил. Кюстендилци останаха без шампион, спечелвайки 2 сребърни медала от Антонино Кильов кат. 55 кг и Георги Аначков кат. 63 кг. Бронз завоюва Михаил Мелехов в кат. 130 кг.

В отборната надпревара ликува „Левски“ със 133 точки и вдигна купа „Георги Райков“. Втори остана тимът на „Плевен“ със 105 т., а трети е „Локомотив-93“ (Варна).

Едмонд Назарян взе купата за най-техничен състезател, а купата за най-резултатен борец пък получи Николай Дзезов от “Плевен”.

Главният треньор на кюстендилския клуб Валери Райчев заяви, че е доволен от постигнатото и показаното от състезателите предвид краткото време за подготовка и прекъсването на тренировъчния цикъл заради коронавируса. Наставникът съобщи и още една хубава новина, а именно – че 25-ото издание на Международния турнир за кадети класически стил “Васил и Георги Илиеви”, който трябваше да е през месец април и не се състоя, все пак ще се проведе. “В края на другата седмица надпреварата ще събере най-добрите български борци в тази възраст в Кюстендил. Разбира се, че няма да има международно участие, но радващото е, че ще се проведе и състезателите ще имат поле за изява. Това, че ще бъде под друга форма турнирът, по никакъв начин не го прави по-слаб и по-безинтересен”, каза Валери Райчев.