Нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах

Днес се стигна до нов изблик на насилие между Азербайджан и Армения заради Нагорни Карабах. Двете страни съобщиха за военни и цивилни жертви при тежките сражения и си отправиха взаимни обвинения коя е нападнала първа, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах казаха, че Азербайджан е започнал днес офанзива срещу тях и че са нанесли тежки загуби на неговата армия. В региона е въведено военно положение и обявена всеобща мобилизация на местните жители, навършили 18 години.

Министерството на отбраната на Армения, която подкрепя отцепилата се от Азербайджан област, съобщи за свалени азербайджански два хеликоптера и три дрона.

Министерството на отбраната на Азербайджан каза, че неговата армия е предприела контраофанзива след атака на сепаратистите и че е загубила само един вертолет, чийто екипаж е невредим. Според него 12 противовъздушни батареи на противника са били унищожени.

Азербайджанското президентство съобщи за „мъртви и ранени сред цивилните и военните“.

В Нагорни Карабах има „цивилни жертви“, каза представител на сепаратистките власти.

Арменското министерство на отбраната съобщи за двама убити – жена и дете – в региона.

Сраженията продължават, казаха и двете страни, всяка от която твърди, че има превес.

Реакциите

Турция заяви пълна подкрепа за Азербайджан на фона на новия изблик на насилие.

Ибрахим Калън, говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, осъди в туитър „нападението на Армения над Азербайджан“ и обвини Ереван, че „нападайки цивилни населени места, е нарушил примирието и отново е показал, че е против мира и стабилността“, предаде Анадолската агенция.

„Международната общност незабавно трябва да каже стига на тази опасна провокация“, написа още Калън.

Русия е готова да посредничи за стабилизиране на ситуацията.

Нагорни Карабах. Руският министър на външните работи Сергей Лавров каза това в телефонен разговор с арменския си колега Зограб Мнацаканян след изблика на насилие днес между Армения и Азербайджан в района на контролираната от арменски сепаратисти азербайджанска област.

„Лавров изрази сериозна загриженост във връзка с продължаващите пълномащабни бойни действия на линията на съприкосновение и постъпващата информация за убити и ранени. Подчертана бе необходимостта от възможно най-бързо прекратяване на огъня“, пише в изявление на руското министерство на външните работи.

Франция призова Армения и Азербайджан да прекратят военните действия и да възобновят незабавно диалога помежду си.

„Франция е изключително обезпокоена от конфронтацията“, пише в комюнике на френското МВнР. В текста се отбелязва, че „със своите руски и американски партньори (Франция) потвърждава ангажимента си за трайно уреждане на конфликта“ за Нагорни Карабах „при спазване на международното право“.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Баку и Ереван да прекратят военните действия.

„Незабавното връщане към преговорите, без предварителни условия, е единственият възможен път“, подчерта той в туитър./БНР