Женска фолклорна група “Детелина” – гр. Симитли е лауреат втора степен на Световния шампионат по фолклор 2020. Женската група от Симитли участва в категория “Групи за народни песни и автентичен фолклор” с изпълнение на песента “Чобан Нено”.

Участие във фестивала взеха 87 конкуриращи се състава и индивидуални изпълнители от 14 държави и 3 континента.

Председател на журиращата комисия бе проф. Николай Кравцов – заслужил деятел на изкуствата в Русия, професор, кандидат-изкуствовед, декан в Санктпетербургския държавен институт за култура и изкуство, лауреат “Золотой Книги Отечества”. Членовете на оценителния състав бяха: Цацрал Баатар – директор на Азиатския шампионат по фолклор „Азия фолк“, Мариана Нуцова – етнолог и програмен директор на Еврофолк тв, маестро Георги Янков – музикален специалист, и Валентин Халваджиев – хореограф.

Заради епидемичните мерки, свързани с коронавируса, фестивалът беше онлайн, като участниците изпращаха свои видеа. В рамките на Световния форум се проведе и онлайн предаване на живо по платформата Zoom, което даде възможност на журиращата комисия да обобщи и обяви впечатленията си от представянето на участниците и да коментира важни теми, свързани със съхранението и разпространението на народните изкуства.